Citroen Ami One: conceptul electric care marchează centenarul companiei

Citroen împlinește 100 de ani în 2019. Pentru ca centenarul să nu treacă neobservat, francezii au lansat un concept electric minimalist care se vrea a fi esența mobilității urbane. I se spune Citroen Ami One.

Înființat în martie 1919 de către francezul André-Gustave Citroën, producătorul auto și-a propus să încapsuleze inovația și îndrăzneala dovedite de-a lungul timpului într-un concept electric inedit. Pornind de la sloganul „Inspired by You’ (Inspirat de tine), Ami One este prezentat ca fiind răspunsul celor de la Citroen la nevoile moderne ale șoferilor și la provocările mediului urban.

Într-un comunicat oficial, producătorul descrie Ami One ca pe „un obiect disruptiv 100% electric, ce pune tehnologia digitală în inima unei noi experiențe a mobilității urbane, oferind mai multă libertate și liniște’.

Greutatea redusă îi conferă manevrabilitate maximă, iar dimensiunea compactă transformă parcările laterale într-o joacă de copii. Citroen Ami One cântărește doar 425 kg și măsoară 2,5 m lungime, 1,5 m lățime și tot 1,5 m înălțime.

Viteza maximă este de 45 km/h, motiv pentru care nu necesită permis de conducere pentru a circula pe drumurile publice. În funcție de legislația fiecărei țări, este suficient ca șoferul să aibă cel puțin 16 ani împliniți și să urmeze un curs special de legislație.

Două ore durează o încărcare completă a bateriei litiu-ion, amplasată sub podea, care oferă autonomie de 100 km. Francezii nu au specificat ce tip de încărcător este necesar pentru o încărcare realizată în acest timp, cel mai probabil fiind utilizată o priză dedicată pentru vehiculele electrice, nu o priză casnică.

 

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

Funcțiile de bază ale computerului de bord sunt accesibile via smartphone, prin intermediul unei aplicații de mobil. Pentru un plus de siguranță, app-ul recunoaște comenzi vocale și poate chiar dialoga cu șoferul, furnizându-i informații despre nivelul bateriei, temperatura exterioară, disponibilitatea locurilor de parcare din apropiere sau orice alte date îi cere acesta.

În ciuda designului extrem de compact, Citroen Ami One face tot posibilul să încorporeze cât mai mult spațiu de depozitare. Mașina electrică este dotată la interior cu o valiză, un coș de cumpărături și cu o geantă de voiaj.

Merită subliniat faptul că Citroen Ami One nu a fost conceput atât ca o alternativă la autoturismele personale din ziua de azi, cât mai ales la mijloacele de transport în comun. Este, practic, o cabină pe roți – una ecologică, confortabilă și ultramodernă.

Francezii propun închirierea mașinii, ceea ce se va putea face din puncte speciale numite Ami One Counters, dar și achiziționarea ei este o opțiune. Prețul încă nu a fost comunicat, dar închirierea unui exemplar ar putea fi avantajoasă pentru drumuri scurte, în special pentru cei care nu dețin un automobil.

Vom putea admira pe viu conceptul Citroen Ami One la Salonul Auto de la Geneva, organizat în perioada 7-17 martie. Cu această ocazie, vom afla mai multe detalii despre acest mini-vehicul promițător.

Adaugă un comentariu