Coronavirus: cum vom circula cu mașinile după 15 mai și ce trebuie să scriem în declarație

Președintele Klaus Iohannis a susținut, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă, după ce a fost adoptată Ordonanța de Urgență care definește starea de alertă în România.

Președintele a anunțat că astăzi (n.r. 14 mai)  Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție.

În principiu măsurile de relaxare după data de 15 mai și cum se va face deplasarea în afara localităților rămân cele anunțate anterior de președintele Iohannis.

Coronavirus: cum vom circula cu mașinile după 15 mai și ce trebuie să scriem în declarație

În primul rând cea mai importantă noutate este că se renunță la obligația de a sta acasă și la obligația unei declarații când ne deplasăm în interiorul localității. Deci putem să mergem cu mașina sau cu alt mijloc de transport prin localitate cum o făceam și în mod normal.

Pe de altă parte este interzisă deplasarea în afara localității cu câteva excepții. Deci nu vom putea pleca cu mașina la grătar, la munte sau la mare.

Ce activități sunt permise în anumite situații și ne putem deplasa cu mașina în altă localitate:

  • condiții asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
  • în scop umanitar sau de voluntariat
  • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi
  • din alte motive justificate, precum: − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie; − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere; − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități; − deces al unui membru de familie
  • participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
  • pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Ce completăm în declarația pe propria răspundere dacă plecăm cu mașina

“Este interzisă în continuare, în prima fază, ieşirea din localitate, cu câteva excepţii. Sunt excepţii naturale, cine merge la serviciu, la muncile agricole, pentru sporturi individuale, mersul cu bicicleta. Totuşi, când ieşim din localitate este nevoie de o declaraţie. În zonele metropolitane, din jurul marilor oraşe, nu e nevoie. Dacă mergeţi din Bucureşti într-un oraş de provincie, aveţi nevoie de o declaraţie scrisă’, declara la începutul săptămânii Iohannis.

Declarația pe propria răspundere poate fi completată în acest caz atunci când plecăm din localitate cu una dintre activitățile enumerate mai sus.

Iată cum arată noua declarație pe propria răspundere valabilă pe perioada stării de alertă:

Iată cum arată noua declarație pe propria răspundere valabilă pe perioada stării de alertă

Declarația pe propria răspundere valabilă pe perioada stării de alertă și care trebuie completată de cei care doresc să se deplaseze cu mașina între localități poate fi descărcată și de pe site-ul oficial mai.gov.ro

 

    Raducan Vasile says:

    Locuiesc într-o comună,unde nu există bancomat.Și eu și soția ne primim pensia pe card.În declarație nu regăsesc nici un punct pe care să-l bifez,ca să pot încasa pensia,să pot face cumpărăturile,pe care nu le găsesc în loc.Deasemenea nu mai pot procura hrană pt.animale domestice:am 5 pisici și 5 câini pt.care trebuie să cumpăr boabe și oase.De unde le procur,dacă nu pot ieși din loc?

Adaugă un comentariu