Drumul expres Piteşti – Craiova este foarte departe de realizare

Licitatiile pentru cele doua tronsoane de la Slatina la Pitesti al Drumului expres Pitesti – Craiova cel mai probabil vor trebui anulate si relansate, dupa ce justitia a decis definitiv ca CNAIR trebuie sa modifice documentatia in urma unor contestatii.

Licitatia a fost lansata in iulie 2017, pe baza documentatiei scoase la licitatie au aparut contestatii, insa Compania de Drumuri nu a asteptat solutionarea lor si in octombrie a decis sa deschida ofertele depuse.

Ulterior, in noiembrie justitia a admis contestatiile si a obligat CNAIR sa schimbe documentatia, fapt imposibil odata ce ofertele au fost depuse. Au trecut aproape patru luni de atunci, timp in care procedura a ramas in aer.

 In iulie 2017 Compania de Drumuri (CNAIR) lansa o serie de licitatii pentru proiectarea si executia a 121 de kilometri de Drum Expres intre Pitesti si Craiova, in baza unui studiu de fezabilitate tocmai din 2008.

Au urmat numeroase cereri de clarificari pe baza documentatiei scoase la licitatie, dar si pe fundalul unor noi conditii contractuale impuse de Ministerul Transporturilor si considerate abuzive de constructori (detalii aici). In mod previzibil, au urmat contestatiile constructorilor care au considerat gresite o parte din cerintele impuse in caietul de sarcini.

In mare graba sa inchida licitatia, Compania de la Drumuri nu a asteptat denodamantul din justitie a contestatiilor, nu a mai prelungit termenele de depunere a ofertelor si le-a deschis pe 23 si 24 octombrie. Practic, dupa acest moment al deschiderii ofertelor, orice modificare a documentatiei scoase la licitatie nu mai poate fi facuta.

Pe 22 noiembrie Curtea de Apel s-a pronuntat pe doua dintre contestatii si le-a admis in mare parte. Deciziile vizeaza Tronsoanele 3 si 4 de la Slatina la Pitesti, o lungime de circa 64 de km din cei 121 de km in total. Practic Curtea de Apel prin deciziile date obliga Compania de drumuri sa faca modificarile necesare pe documentatia scoasa la licitatie (Decizia 1 si Decizia 2) printr-o decizie definitiva si executorie.

Sursa: hotnews.ro

Adaugă un comentariu