Ford lansează o tehnologie pentru evitarea conducerii pe contrasens pe autostradă

Ford pregătește o serie de tehnologii noi pentru a face viața șoferilor mai puțin stresantă.

Parcare fără stres

În Marea Britanie, tamponările din parcări reprezintă 25% dintre accidente și îi însumează circa 800 de milioane de euro în costuri de reparații în fiecare an. Alte studii spun că 47% dintre șoferi parchează mai departe de destinație pentru a evita parcarea laterală, iar 15% evită parcarea laterală cu totul. În plus, 75% dintre șoferi nu se simt confortabil să parcheze în fața altor șoferi.

„Parcarea este una din cele mai stresante experiențe la volan, iar faptul că șoferii au dificultăți în a identifica spații de parcare adecvate în zonele urbane poate afecta fluxul traficului și nivelurile de stres. Tehnologiile precum funcția noastră activă îmbunătățită de asistare la parcare îi vor ajuta pe șoferi să aibă încredere în parcarea în spații pe care altfel le-ar considera prea mici’, a declarat Dirk Gunia, supervizor, Sisteme Electronice de Asistare a Șoferilor, Ford Europa.

tehnologie-ford-2

Tehnologia îmbunătățită activă de asistare a parcării controlează direcția, selectarea vitezelor și mișcarea înainte și înapoi pentru a facilita parcarea la atingerea unui buton. Împreună cu sistemul cross traffic alert, parcarea și ieșirea din parcare nu ar mai trebui să necesite un factor suplimentar de stres pentru șoferi.

Asistență la virare

De asemenea, Ford dezvoltă o nouă tehnologie care i-ar putea ajuta pe șoferi să evite vehicule oprite sau vehicule aflate in miscare mai lenta pentru a evita coliziunile.

tehnologie-ford-4

Menită să funcționeze la viteze urbane și de autostradă, asistarea evazivă a virării folosește tehnologia radar și o cameră pentru a detecta vehicule mai lente sau staționate în față și oferă asistență la virare pentru a permite șoferilor să evite o mașină dacă o coliziune este iminentă.

Avertizare privind conducerea pe contrasens

Accidentele pe contrasens produc mai multe răniri grave și decese comparativ cu alte coliziuni. În Germania, 3% din accidentele fatale de pe autostradă sunt cauzate de șoferi care conduc pe contrasens. Avertizarea privind conducerea pe contrasens folosește o cameră montată pe parbriz și informațiile de la sistemul de navigație al mașinii pentru a oferi șoferilor avertizări auditive și vizuale când trec de două semne „Intrarea interzisă’ la intrarea pe autostradă.

tehnologie-ford-5

„Traffic Jam Assist’ este o altă tehnologie anunțată anterior de Ford și estimată să fie oferită clienților în maxim doi ani. Sistemul ajută șoferul să păstreze vehiculul centrat pe bandă și frânează și accelerează pentru a menține distanța adecvată raportat la vehiculele din față.