Franța vrea să resusciteze industria europeană: investește masiv în baterii electrice

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat un plan strategic prin care speră să resusciteze industria europeană a bateriilor electrice.

700 de milioane de Euro va investi Franța în producția de baterii electrice, în următorii cinci ani. Planul președintelui Macron este de a scădea dependența constructorilor auto europeni față de furnizorii asiatici, care domină această piață. Preocuparea vine în contextul în care reglementarea motoarelor cu combustie internă este tot mai strictă la nivel continental.

În cadrul unui discurs ținut în Paris, adresat Organizaţiei Internaţionale a Producătorilor de Autovehicule, președintele francez a anunțat o colaborare internațională cu Germania, stat care promitea toamna trecută o investiție de 1 miliard de Euro în același domeniu.

Printre măsurile concrete se numără înființarea a două fabrici – una în Franța, alta în Germania. Inițiativa comună este menită să „resusciteze’ industria europeană a producției de baterii electrice, dar și să asigure un număr important de locuri de muncă pentru cetățenii celor două țări.

 

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

„În calitate de Președinte al Franței, nu pot fi mulțumit de situația în care 100% dintre bateriile vehiculelor mele electrice sunt produse în Asia’, a declarat Emmanuel Macron. „În ceea ce privește suveranitatea și independența, pe termen lung nu cred că este bine ca industria noastră și cea europeană să fie 100% dependente de cele non-europene. De aceea consider că, la capitolul baterii, avem nevoie de un apel de deșteptare la nivel european’.

De asemenea, planul lui Macron cuprinde dezvoltarea unei infrastructuri complexe de stații de încărcare pentru mașini electrice, în speranța că acest segment auto va deveni mai atrăgător pentru cetățeni. În linii mari, ideea este de a impulsiona vânzarea de autoturisme ecologice și, implicit, de a renunța treptat la motoarele pe benzină și diesel.

Din acest punct de vedere, exemplul de urmat este Norvegia. 31,2% dintre mașinile noi comercializate acolo în 2018 au fost ecologice, cel mai mare procentaj din întreaga lume.

 

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu