Cinci greșeli frecvente pe care le fac șoferii cu sistemul de aer condiționat

Sistemul de aer condiționat al mașinii are peste 60 de ani de existență, dar unii șoferi îl folosesc greșit.

Este normal să apară greșeli în exploatare, iar unele dintre ele sunt făcute din comoditate, pe când altele din neștiință. Ibericii de la SEAT au făcut o listă cu cinci greșeli comune în folosirea sistemului de aer condiționat și le-au publicat ca să ajunte șoferii din întreaga lume.

Citește și

Cum a vrut o şoferiţă din Prahova să scape de amendă! Pentru asta are dosar penal

CEA MAI TRISTĂ VESTE: Nu-l vom mai vedea vreodată pe Michael Schumacher!

Să începem cu cea mai comună situație: pornirea sistemului de aer condiționat la puterea maximă fără a ventila mașina înainte. Tentația este mare. Tocmai te-ai urcat în mașină și vrei să pleci la drum. Volanul frige și tu vrei doar să ajungi mai repede la destinație. Căldura te macină și simți că fierbi încă din momentul în care te-ai urcat la bord.

Trei semne care îți arată că trebuie să-ți cumperi o altă mașină

Potrivit specialiștilor, un interior de mașină cu o temperatură de 35 de grade mărește cu 20% timpul de răspuns al unui șofer în comparație cu un interior de automobil cu o temperatură constantă de 25 de grade Celsius. Alți experți compară nivelul de distragere a atenției cu un nivel de alcoolemie de 0.5 grame la litrul de sânge, dar diferența dintre cele două situații este că aerul condiționat poate fi pornit pentru a rezolva problema, pe când alcoolul nu va ieși din sânge indiferent ce vei face cu comenzile mașinii.

Ce este și cum funcționează parbrizul climatic

În loc să pornești sistemul de climatizare și să-l dai la maximum, ventilează mașina. Îți ia doar un minut și implică să deschizi geamurile și portierele și să lași aerul să circule prin vehicul. Poți să deschizi și să închizi una dintre portiere pentru a facilita circulația acestuia, dar nu este obligatoriu. Odată ce ai ventilat mașina, poți să te urci la bord, să pornești motorul și apoi să cuplezi și sistemul de aer condiționat.

Apropo de asta, nu trebuie să ai sistemul de climatizare pornit în permanență. Evită să-l ții pornit tot timpul, dar încearcă să nu cazi în extrema cealaltă – cei care nu folosesc niciodată aerul condiționat. În ambele situații, este mult mai probabilă o defecțiune a acestuia, iar reparațiile la sistemul de climatizare nu sunt ieftine.

Nu pleca în concediu cu mașina fără să verifici aceste aspecte

Al doilea sfat în folosirea eficientă a sistemului de aer condiționat este trecerea pe funcția automată de recirculare a aerului. Acesta se aplică doar la mașinile echipate cu un sistem de recirculare automată a aerului, pe când la cele cu recirculare manuală trebuie să-ți amintești să comuți singur între setări.

Sistemul de aer condiționat poate fi pornit și în diminețile mai friguroase sau în serile răcoroase ale verii. În cazul respectiv, nu îl folosești neapărat ca să răcorești interiorul mașinii, ci să reduci umiditatea de la bord. Astfel, nu se vor aburi geamurile pe la interior atunci când va crește temperatura exterioară.

Cei șapte paşi esenţiali pentru servisarea sistemului de aer condiționat

Întreținerea regulată a mașinii este un cost pe care fiecare șofer trebuie să și-l asume, indiferent ce vehicul conduce și cât de scump poate fi acest lucru. Fără întreținere regulată, orice autovehicul, indiferent de cât de fiabilă este marca pe care o reprezintă, va suferi periodic defecțiuni.

Cinci probleme pe care le poți avea vara cu mașina

Pe măsură ce crește perioada de timp în care este ignorat, cresc și costurile de reparație și de întreținere, fiind necesare mai multe piese pentru a asigura funcționarea. Sfatul se aplică și la instalația de aer condiționat, care are nevoie de încărcări periodice cu freon, un schimb de ulei pentru compresor și înlocuirea filtrului de habitaclu. Acesta din urmă poate fi înfundat și să suprasolicite sistemul, sau poate fi doar murdar și să îmbolnăvească ocupanții.

Un mecanic i-a propus unei studente să-i repare aerul condiţionat, deși mașina ei nu era dotată cu AC

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac atât șoferii, cât și pasagerii în folosirea sistemului de aer condiționat este îndreptarea fantelor de aerisire înspre ei. Deși producătorii ne lasă să facem asta, nu este deloc indicat. Cea mai bună variantă este îndreptarea fantelor înspre plafon, deoarece astfel vom favoriza fluxul de aer în cabină. Astfel, aerul rece va ajunge la fiecare pasager și șoferul și ocupantul locului din dreapta nu vor răci de la forța sistemului de climatizare care le suflă cu putere înspre față și piept.

Trucul neștiut prin care reduci consumul de carburant, deși mergi cu aerul condiționat pornit

    cristi says:

    cred ca tampitul care a scris articolul nici nu are masina sau pur si simplu e dobitoc.până și un copil mic stie sa foloseasca aerul conditionat

Adaugă un comentariu