Cum a ajuns o Dacia 1100 vedetă pe internet

Faceți cunoștință cu Săftica, probabil cea mai celebră Dacia 1100 din România. Pe internet, cel puțin!

În an aniversar, la 50 de ani de când Dacia a început producţia de automobile la Colibași, un tânăr pasionat de mașini clasice din Tulcea a ales să celebreze acest moment alături de Săftica, o Dacia 1100 din 1971.

Cunoscut pe internet în calitate de prezentator al emisiunii Mașinistul, Alin-Alexandru Ionescu este un jurnalist auto cu o experiență de 7 ani în presa de specialitate, timp în care a scris în publicații precum Top Gear, Auto Bild sau Auto Motor și Sport. Deși această activitate l-a adus în majoritatea timpului printre cele mai noi automobile, Alin a fost mereu pasionat și de istoria auto. Astfel, după câteva interacțiuni cu cele mai mari cluburi de pasionați ale vehiculelor istorice din România, în 2015, chiar de Ziua Națională, el a lansat emisiunea 'Mașinistul'.

Cu o producție care s-a îmbunătățit vizibil de la un episod la altul, 'Mașinistul' a atras un public tot mai mare, dornic să afle povești inedite despre oameni și mașini clasice. De-a lungul timpului au apărut și câteva filme cu „mașini străine', însă cele mai multe episoade au fost dedicate automobilelor românești – adică modele Dacia, ARO și Oltcit.

După trei ani de prezentat povești cu mașinile unor pasionați, în primăvara acestui an, Alin a decis să treacă la nivelul următor, cumpărându-și propriul automobil de epocă. Și pentru că în acest an se împlinesc 50 de ani de când Dacia a început producția de automobile, decizia privind modelul a fost foarte simplă. Așa că în viața Mașinistului a apărut Săftica, o Dacia 1100 din 1971.

Mașina, cu numai 64.300 km la bord în momentul cumpărării, a devenit rapid o atracție prin toate locurile în care a fost plimbată. Iar spre deosebire de alte automobile care atrag atenția printr-un design ostentativ sau prin prețul lor de cumpărare, Săftica este pur și simplu o capsulă a timpului, ce pune zâmbete pe fețele celor care o privesc.

Dacă la început a fost mai rezervat în a porni la drumuri lungi cu ea, neștiind exact cât de fiabilă poate fi o mașină în vârstă de 47 de ani, Alin a început treptat să participe la evenimente retro tot mai îndepărtate de București. Astfel, Săftica a parcurs deja peste 3000 de kilometri fără nicio problemă de natură tehnică, ajungând în orașe ca Sighișoara (la întâlnirea Dacia Clasic) sau Sinaia – unde a participat la prestigiosul concurs de eleganță dedicate celor mai spectaculoase mașini din istorie. Iar pentru a  anunța această participare, i-a dedicat și un scurt film pe YouTube:

Săftica a continuat să participe și la alte evenimente, inclusiv raliuri de regularitate și expoziții pentru pasionați, iar “Mașinistul” a vrut să profite cât mai mult acest sezon pentru a împrăştia pasiunea pentru mașinile clasice. Așa că Săftica a putut fi admirată și duminică, 2 septembrie, la Bike Fest, eveniment care a avut startul în Parcul Izvor.

Citește și:

Cea mai scumpă mașină vândută vreodată la licitație

Costă 5 milioane de euro și toate unitățile sunt vândute

Bugatti Chiron din LEGO: Merge cu 20 km/h

Cea mai scumpă Lada Niva din lume

Adaugă un comentariu