Dovedit științific: mersul pe motocicletă reduce stresul și crește puterea de concentrare

vezi galeria foto

Un studiu finanțat de Harley-Davidson a demonstrat că mersul pe motocicletă este mai mult decât un simplu hobby sau o metodă eficientă de a te strecura prin trafic: este chiar o activitate cu numeroase beneficii pentru sănătate. Beneficii cuantificabile, evidențiate cât se poate de clar în cercetarea de față.


Savanți ai Institutului Semel de Neuroștiință și Comportament Uman, din cadrul Universității din California, și-au propus să afle cum sunt influențate activitatea cerebrală și nivelul hormonilor de mersul pe motocicletă. Cincizeci de motocicliști experimentați au fost monitorizați cu ajutorul unui electroencefalograf mobil, aparat care măsoară activitatea electrică la nivelul creierului.

Studiul a dezvăluit faptul că o plimbare de 20 de minute cu motocicleta crește ritmul cardiac cu 11% și nivelul adrenalinei cu 27%. Rezultate similare se pot obține printr-o sesiune de exerciții fizice ușoare.


 

Citește și:

Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar

Chinezii atacă segmentul SUV coupé

Boxele acestei mașini se aud de la 5 km distanță

Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză

De-asta nu putem avea șosele sigure în România

Mick Schumacher a semnat cu Ferrari

De ce șoselele nu crapă de frig în țările dezvoltate

Românii nu învață pentru examenul auto

 

De asemenea, s-a constatat un plus de vigilență în timpul condusului, ca și cum participanții la studiu ar fi băut o ceașcă de cafea. Datele arată că, în general, puterea de concentrare este semnificativ mai mare pe motocicletă decât la volanul unui autoturism.


Nu în ultimul rând, s-a descoperit precis cât de relaxantă este această activitate: nivelul cortizolului, hormon steroid asociat cu stresul, a scăzut cu 28%.

Heather Malenshek, vicepreședinte senior al Departamentului de Marketing din cadrul Harley-Davidson, interpretează concluziile astfel: „Descoperirile cercetării realizate de Dr. Vaughn și echipa sa ne ajută să explicăm ceea ce au simțit clienții noștri în ultimii 116 ani – mersul pe motocicletă oferă o vitalitate și o experiență senzorială sporită. Sperăm ca descoperirile lor să inspire următoarea generație de motocicliști să experimenteze aceste beneficii alături de noi’.


Totuși, cercetarea se încheie cu un disclaimer care amintește că experiența condusului unei motociclete variază de la individ la individ: „Sponsorul nu garantează că vei obține rezultate similare; efectele concrete vor varia în funcție de echipament, condiții și vârsta/sănătatea/experiența motociclistului’.

 

Sursa foto: Shutterstock.com

CITEȘTE ARTICOLE SIMILARE