Nobili pe macadam: comparatie VW Passat Alltrack vs Opel Insignia Country Tourer

Nou lansatul Opel Insignia Country Tourer infrunta referinta clasei, VW Passat Alltrack. Care este mai polivalent?

 De ce sa iti cumperi un SUV greu, care consuma mai mult si este si mai putin agil datorita centrului de greutate mai inalt când exista alternative? Un break cu tractiune integrala si eventual si cu garda la sol mai mare poate face aproape acelasi lucru, chiar si cu anumite beneficii. Un singur lucru nu poate face: nu are acea pozitie de condus mai inalta care ii face pe unii oameni sa se simta mai in siguranta. Dar merita oare pentru acest lucru sa consumi mai mult si sa cari dupa tine o caroserie mai masiva? Noi credem ca nu. In testul de fata se infrunta doua alternative la SUV-uri: VW Passat Alltrack si Opel Insignia Country Tourer.

Ce ofera

Inca de la inceput avem o dezama­gire in cazul lui Opel. De ce sa oferi un model denumit pompos Country Tourer deasupra lui Sports Tourer, daca garda la sol este neschimbata, de doar 13 cm? In acest caz, toata filozofia de alternativa la un SUV („athletic top station wagon with SUV character’- mapa de presa Opel) nu este decât marketing ieftin. Denumirea Country nu se justifica deloc. Pacat de sofisticata tractiune integrala.

De cealalta parte, Passat Alltrack vine cu o garda la sol de 16,5 cm, cu 3 cm mai mare decât a lui Passat Variant. Astfel, Alltrack nu e departe de garda la sol a unor SUV-uri compacte. Apoi, Passat Alltrack este mai practic. VW ofera indubitabil mai mult loc in fata si sensibil mai mult loc in spate la cap, dar si la picioare. Insignia este mai lunga cu 15 cm, dar acest lucru nu aduce niciun beneficiu asupra spatiului interior sau al portbagajului.

Volumul standard al portbagajului este mai mic, iar cel maxim plateste si mai mult tribut designului. In plus, bara spate foarte proeminenta de la Insignia i­ngreuneaza accesul la portbagaj, care este putin mai scurt decât cel de la Passat. In schimb, Insignia are un portbagaj putin mai lat datorita suspensiei multilink spate mai compacte decât la Passat, hayonul se poate deschide in pozitia ¾ sau maxima (la Passat, doar in pozitie maxima), iar suprafat­a de incarcare prin rabaterea banchetei este perfect plana, in timp ce la Passat apare o usoara inclinare.

Alltrack ofera insa o vizibilitate net mai buna, mai ales spre spate si o ergonomie mai buna. Si Insignia a progresat enorm: nu mai sunt atât de multe butoane pe consola centrala, cele pentru temperatura si incalzirea/ventilatia scaunelor fiind acum digitale si separate, a aparut un nou sistem multimedia si un touchpad (120 de euro extra). Insa touchpadul nu e suficient de sensibil la apasare, iar sistemul multimedia reactioneaza prea lent pentru aceste timpuri.

Cum se conduc

Versiunea TDI de 2 litri si 140 CP de la Passat Alltrack este disponibila doar in combinatie cu transmisie manuala, in timp ce turbodieselul de 2 litri si 163 CP de la Opel poate fi comandat si cu transmisie automata cu 6 trepte, la fel ca modelul din testul nostru (pentru comparatie directa, in tabelul de date tehnice am pus si la Opel datele de la cutia manuala). Asadar, Opel are 23 CP in plus, dar acestia sunt anihilati total de masa excesiva, de 1843 kg, cu 234 kg mai mare decât cea de la Passat Alltrack! Chiar si in versiunea cu transmisie manuala, Opel accelereaza mai lent cu 0,7 secunde pâna la 100 km/h, iar la drum, cei 163 CP se simt mai putini. Un rol negativ il joaca si cutia automata cu 6 trepte, care reactioneaza lent (in acest caz, acceleratia de la 0 la 100 km/h dureaza 11,4 secunde).

Desi mai slab ca putere, motorul lui Passat Alltrack se simte mai vioi. Ambele motoare sunt foarte silentioase la viteze de croaziera, dar la accelerari puternice, motorul lui Opel isi tradeaza originea de diesel. Masa excesiva conduce la un alt dezavantaj – e adevarat, nu foarte insemnat – pentru Opel: consumul e usor mai ridicat in conditiile in care ambele modele au sistem start&stop (la Opel, doar la cutie manuala).

Modelul de test de la Opel era dotat cu sistemul optional de suspensie adaptiva FlexRide (890 de euro). Pe modul Tour, e foarte confortabil inclusiv pe macadam, in timp ce pe modul Sport, ruliul se reduce semnificativ si masina devine mai incisiva. In schimb, pe modul Sport, suspensia este destul de trepidanta. Passat Alltrack nu avea suspensia adaptiva DCC (1.011 euro optional), insa chiar si in aceste conditii, este foarte confortabil pe macadam, iar trenul de rulare este mai precis. Cu diferential blocabil pe puntea spate, Insignia este mai incisiva pe modul Sport decât Passat, care are doar un diferential blocabil electronic pe puntea fata (203 euro optional). |n condus sportiv, Insignia este mai incitanta, in timp ce Passat este usor mai subvirator. |nsa placerea condusului sportiv de la Insignia este stricata de directia imprecisa in jurul punctului mort, prea mult asistata, cu un feedback mai scazut si cu reactii in volan. Passat dispune de o directie mai liniara si cu un feedback mai bun.

Cât costa

Din punct de vedere al preturilor, cele doua modele sunt alternative la SUV-urile compacte VW Tiguan, respectiv Opel Antara. |nsa, surprinzator, la pretul de baza, Opel este mai scump cu circa 3.000 de euro decât VW! La pretul comparat, diferenta se reduce la 1.500 de euro, dar tot este mult pentru o masina care nu aduce nimic in plus fata de versiunea break Sports Tourer.

 Clasament final

1.VW Passat Alltrack 4,15 stele

Mai practic, mai spatios, cu o garda la sol care ii permite sa abordeze si drumuri de macadam si – surprinzator – si mai ieftin, Passat Alltrack obtine o victorie clara.

2. Opel Insignia Country Tourer 3,875 stele

Opel a facut mari progrese  la sistemul multimedia, dar hardware-ul mai trebuie imbunatatit. Suspensia e confortabila, iar motorul e potent, dar cutia automata si masa excesiva penalizeaza performantele. Iar pretul nu e mic.

Verdict

Opel a facut multe lucruri bune la noua Insignia, iar noua versiune Insignia Country Tourer ataca direct Passat Alltrack. Din pacate, Opel a tratat aceasta versiune mai mult ca o echipare suplimentara decât un model de sine statator si a pastrat garda la sol mica de la break. Din aceasta cauza, polivalenta are de suferit.

[table id=444 /]

 

 

 

 

Adaugă un comentariu