Opel Grandland X: Primul hibrid plug-in de la Opel

Opel Grandland X a fost, după cum era de așteptat, vedeta standului Opel la Frankfurt. O surpriză și mai mare a fost însă anunțarea unei versiuni hibride cu încărcare la priză.

Noul Grandland X este cea mai importantă noutate Opel prezentată în cadrul salonului de casă de la Frankfurt. Chiar dacă informațiile despre noul model au fost cunoscute cu ceva timp înaintea premierei de la salon, oficialii Opel au păstrat și surprize pentru oaspeții de la Frankfurt. Una dintre acestea a fost anunțul unei versiuni hibride cu alimentare la priză (plug-in hybrid) pentru Grandland X – o noutate în gama Opel. Sigur, Opel a avut Ampera ca model cu încărcare la priză, dar acela avea un principiu de funcționare diferit, fiind mai degrabă un model electric cu autonomie extinsă printr-un range extender.

Cu o lungime de 4,48 metri, Opel Grandland X va concura pe piață în segmentul lui Volkswagen Tiguan și are la bază aceeași platformă și gamă de motorizări pe care le utilizează și fratele său din Grupul PSA, Peugeot 3008. Cu toate că platforma și motorizările sunt de proveniență PSA, Grandland X este un Opel pursânge. Nu doar din punct de vedere vizual, ci și tehnologic, motiv pentru care SUV-ul Opel are o personalitate de sine stătătoare, iar oficialii Opel promit că acest lucru se va simți inclusiv în modul în care se va conduce Grandland X. Totodată, modelul Opel își răsfață pasagerii cu excelentele scaune certificate AGR – o altă dotare specifică Opel.

Opel Grandland X

Opel Grandland X va fi disponibil inițial doar cu tracțiune față. Pentru accesul pe terenuri dificile, modelul german are la dispoziție sistemul IntelliGrip, care permite selectarea a cinci moduri de rulare (Normal, Snow, Mud, Sand și ESP off), pentru o tracțiune optimă indiferent de teren.

În ceea ce privește motorizările, Grandland X va fi disponibil la lansare împreună cu o unitate pe benzină cu trei cilindri, de 1,2 litri/130 CP, respectiv una diesel cu patru cilindri, de 1,6 litri/120 CP. Indiferent de motorizare, se va putea opta fie pentru o cutie de viteze manuală, fie pentru una automată, ambele având șase trepte de viteză.

În urma anunțului pentru presă făcut la Frankfurt, știm că Opel Grandland X va putea fi comandat în curând și cu un nou motor vârf de gamă cu aprindere prin comprimare, cuplat la o cutie de viteze automată cu opt trepte. În ceea ce privește sistemul de propulsie hibrid anunțat la salon, acesta va permite funcționarea inclusiv în regim de tracțiune integrală, puterea fiind transmisă simultan la ambele punți. După cum s-a exprimat șeful Opel, Michael Lohscheller, dezvoltarea sistemului de propulsie hibridă este doar unul dintre avantajele apartenenței la grupul PSA.

Opel Grandland X poate fi deja comandat în rețeaua Opel, prețurile pornind de la 18.700 de euro cu TVA pentru echiparea de bază Selection cu motorizarea pe benzină și ajung la 24.400 de euro cu TVA pentru motorizarea diesel în echiparea de vârf Innovation.

Adaugă un comentariu