Prețul petrolului a ajuns la valori negative! O să scadă și prețul carburanților?

Lipsa cererii de petrol la nivel mondial a condus la o scădere dramatică a prețului barilului de petrol. Ce înseamnă asta pentru consumatorii finali?

Citește și:

Analiză: cum a influențat pandemia prețurile carburanților

Au scăzut prețurile la carburanți! Care sunt noile tarife

Scăderea puternică a cererii de petrol din ultimele luni — în contextul COVID-19 — a dus la reducerea dramatică a prețului petrolului. Atât de dramatică încât a căpătat, recent, valori negative! Un baril (circa 159 de litri) de petrol a ajuns la -37,63 de dolari americani; adică furnizorii de petrol au plătit bani pentru a scăpa de petrolul extras.

Scăderea prețului petrolului cu 305% a fost cauzată de rafinării, care au spus „pas’ la livrările din luna mai; cererea scăzută a făcut ca stocurile acestora să ocupe integral capacitatea de stocare. La rândul lor, cei care vând petrol se confruntă cu aceeași problemă: nu mai au unde să stocheze producția de petrol.

Va avea acest fenomen impact favorabil asupra consumatorului final? Nu.

În plus, această scădere a cererii din partea procesatorilor de petrol este de scurtă durată: în iunie, barilul de petrol va crește din nou la 20 de dolari pentru contractele care vor fi onorate în luna Iunie și cu peste 30 de dolari pentru cele din Septembrie.

Adaugă un comentariu