Scumpirea RCA scoate transportatorii în stradă

Șoferii de camion amenință că vor bloca Bucureștiul dacă Guvernul nu recurge la o serie de metode împotriva scumpirii RCA-ului. Transportatorii se plâng că vor da faliment sau că au de gând să își mute afacerile în alte țări dacă prețurile nu revin la nivelul celor de anul trecut.

„Dacă în prima jumătate a anului 2014, un camion sau un autocar se putea asigura cu sub 1.000 de euro, în jur de 4.000 de lei, astăzi cea mai mică cotaţie este de 15.000 de lei. Ori închizi dacă eşti firmă mică, ori te muţi în altă ţară’, spune Radu Dinescu, secretar general al Uniunii Transportatorilor din România.

Citește și: UNTRR: RCA-ul pentru un Logan ar putea ajunge la 1.000 de euro

Transportatorii spun că piața asigurărilor se va prăbuși dacă firmele cu sute de camioane și autocare vor refuza cumpărarea asigurărilor. Aceștia cer Guvernului o soluție pentru reglementarea acestei piețe și pentru plafonarea tarifelor la cel mult 5.000 de lei/vehicul comercial și 300 de lei/autoturism.

Este un cost extrem de mare, un cost care nu se poate transfera în tarifele de transport’, spune Constantin Isac, transportator.

Citește și: Brokeri vs. asiguratori: Șoferii români plătesc cu 50% mai mult pentru RCA din cauza nerespectării sistemului bonus/malus

În plus, începând cu 1 ianuarie 2016 tarifele vor crește și mai mult odată cu noile criterii pe care companiile de asigurări sunt obligate să le îndeplinească. Transportatorii spun că vor reveni peste două zile în fața Guvernului și sunt pregătiți să aducă și sute de vehicule cu ei. Autoritatea de Supraveghere Financiară a refuzat să comenteze subiectul, scrie Digi24.