Șoferii cu permisul suspendat și-ar putea alege singuri perioada suspendării

Șoferii români în cazul cărora se decide suspendarea permisului auto pentru săvârșirea unei contravenții ar putea amâna aplicarea sancțiunii chiar și un an. Măsura este prevăzută într-o propunere legislativă înregistrată recent la Senat, pentru dezbatere.

Dacă va fi adoptată, legea privind suspendarea permisului auto le-ar permite șoferilor români să aleagă data de început a suspendării propriului permis. Aceștia vor putea amâna hotărârea Poliției chiar și un an întreg, timp în care ar avea dreptul să circule pe drumurile publice.

Conform expunerii de motive, propunerea ar veni mai ales în sprijinul conducătorilor auto profesioniști, care nu și-ar mai putea desfășura activitatea în absența permisului: „Prevederile prezentei inițiative legislative vin în ajutorul șoferilor profesioniști și nu numai, care se aleg cu suspendarea permisului de conducere iar pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân fără pâine‘.

Totuși, legea propusă nu s-ar aplica șoferilor care au săvârșit infracțiuni, ci doar contravenții: „Excepție […] fac faptele deosebit de grave, care prezintă un pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite de aceasta – infracțiuni‘, se arată în expunerea de motive.

 

Citește și:

Parcarea laterală este complet reinventată prin acest truc spectaculos

ABS pe zăpadă – Diferența dintre a frâna CU ABS și FĂRĂ ABS

Examen auto – Cum obții permisul de conducere, pentru fiecare categorie în parte

O Dacie cu motor turbo și transmisie integrală mătură tot ce îi stă în cale

ABS, TSI, ESP – Ce înseamnă aceste prescurtări auto

 

În plus, șoferii ar avea un termen-limită pentru amânarea suspendării permisului. Conform Articolului 3 al documentului înregistrat la Senat, „Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale‘.

Inițiativa îi aparține deputatului Ștefan-Alexandru Băișanu, membru ALDE, și poate fi consultată integral la acest link.

Deocamdată, legea este la stadiul de propunere. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Senat și de Camera Deputaților, promulgată de Președintele României și, în final, publicată în Monitorul Oficial. Nu există nicio garanție a faptului că aceste lucruri chiar se vor întâmpla.

Până atunci, există o altă metodă prin care șoferii români pot obține suspendarea executării sancțiunii. Puteți citi aici mai multe despre cum se contestă cu succes un proces-verbal de contravenție.

Adaugă un comentariu