Tot ce trebuie să știi ca să contești cu succes un proces-verbal de contravenție

În cazul în care un șofer se simte nedreptățit de Poliția Rutieră în urma primirii unei amenzi, acesta poate contesta procesul-verbal de sancționare a contravenției. Totuși, contravenientul trebuie să știe câteva lucruri importante înainte de a demara procedura de contestație, pentru ca inițiativa să aibă succes.

În primul rând, este important de notat faptul că amenda nu mai trebuie plătită în maximum 48 de ore de la emiterea procesului-verbal pentru a beneficia de reducerea acesteia la jumătate. Începând din august 2018, perioada de valabilitate a beneficiului este de 15 zile, timp în care șoferul sancționat poate plăti doar 50% din amendă.

Termenul-limită a fost extins prin Legea nr. 203/2018. Mai precis, textul legii precizează că numărătoarea inversă începe „de la data înmânării sau comunicării [procesului-verbal]’.

Următorul pas este redactarea plângerii propriu-zise împotriva procesului-verbal. Modelul unui astfel de act poate fi descărcat printr-un click aici. În urma completării tuturor rubricilor, plângerea trebuie depusă la judecătoria în a cărei circumscripție a fost comisă contravenția. Începând din acest moment, executarea sancțiunii este suspendată oficial până la soluționarea cazului. Judecătorul va stabili un termen de judecată încadrat în maximum 30 de zile de la depunerea cererii.

 

Citește și:

Duster 1.3 TCe: cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Copacii căzuți peste mașini: când și cum pot cere despăgubiri șoferii

Autostrada de Centură prinde contur

Și-a modificat bicicleta ca să prindă 60 km/h, dar poliția nu a fost încântată

Apple renunță la mașina autonomă? 200 de angajați au părăsit proiectul

Ce se întâmplă dacă torni Coca-Cola în rezervorul mașinii?

Recompensă de 1000 de EURO! Ai văzut această mașină?

Caracatița de parbriz, noua măsură împotriva șoferilor care parchează neregulamentar

Chinezii atacă segmentul SUV coupé

Germania și-ar putea lua adio de la autostrăzile fără limită de viteză

De-asta nu putem avea șosele sigure în România

Românii nu învață pentru examenul auto

 

Cu toate acestea, simpla contestație scrisă nu este suficientă. Contravenientul trebuie să anexeze dosarul cauzei, care trebuie să cuprindă toate probele ce dovedesc nevinovăția șoferului sancționat, plus o copie a procesului-verbal primit de la agentul de poliție. De asemenea, este important ca subsemnatul să precizeze în cerere că solicită restituirea banilor plătiți pentru achitarea amenzii.

Pentru a clarifica, este ideal ca șoferul să plătească amenda în termen de 15 zile de la primirea procesului-verbal, chiar dacă îl contestă ulterior. Explicația este că, în cazul în care judecătorul îl declară vinovat, contravenientul va trebui să achite valoarea întreagă a amenzii, fără a mai beneficia de discountul de 50%. Pe de altă parte, dacă instanța îi dă dreptate, suma va fi returnată.

Cu alte cuvinte, plata amenzii în termen de 15 zile este o măsură de precauție, în eventualitatea în care contestația este respinsă printr-o hotărâre judecătorească care depășește acest termen-limită.

Nici decizia negativă a Judecătoriei nu înseamnă automat înfrângerea. Contravenientul are la dispoziție 15 zile să facă apel împotriva hotărârii. De data aceasta, noua contestație trebuie realizată la secția de contencios administrativ a tribunalului, fără însă a fi nevoie ca apelul să fie motivat în scris. Conform Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, Art. 34, lineatul 2, „Motivele de apel pot fi susţinute şi oral în faţa instanţei. Apelul suspendă executarea hotărârii‘.

Nu în ultimul rând, Art. 17 al aceleiași ordonanțe enumeră câteva situații în care procesul-verbal este considerat din start invalid: „Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu‘. Dacă agentul de la Rutieră a omis să completeze vreuna dintre aceste rubrici, victoria contravenientului este asigurată, dar tot este necesară depunerea unei contestații la judecătorie.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta prevederile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Acest document cuprinde toate drepturile și obligațiile contravenientului și este preferabil să fie măcar răsfoit înainte de a contesta procesul-verbal.

Sursa foto: Arhiva Libertatea / Gabriel Miron

  aleks mici says:

  Amenzile sunt o forma oneroasa si nejustificata prin nimic de hotie aka jaf institutionalizata, mai ales ca elimina demnitatea si responsabilitatea umana . Mai ales ca persoanele ce aplica aceste amenzi au grave tulburari de comportament si si urite carente de educatie . Uitati-va numai la modul in care presupusii vinovati sunt abordati de catre aceste greseli genetice in haina de Politist , meseria celor ce nu au avut curajul sa se faca hoti destepti.
  Da sunt de acord cu amenzile, dar nu in forma actuala si nu prin anularea apriorica a prezumtiei de nevinovatie si dreptului la replica , mai ales cind esti scuipat in cap cum o fac agentii de circulatie ce se cred indreptatiti sa va faca si educatie adica sa va intimideze, jignesca , terorizeze incalcindu-va orice drept .
  Da amenzilor dupa ce in prealabil ai fost avertizat in termeni civilizati si in scris( ca ramane!) si persistind in a gresi ( intentionat sau nu) desigur poti fii declarat culpabil. dar cit timp nu ai facut nici o fapta cu consecinte/prejudicii materiale clare si imateriale impotriva unei entitati , dar numai impotriva absurdului psihopat si aberantului arbitrariu jegos in care se baleceste porceste zisul Cod Rutier, lasat la discretia oricarui frustrat , vicios si intepat egomaniac lunatic si incompetent “doi neuroni creier” . Este vorba de o industrie de tip Cosa Nostra de a saracii populatia prin jaf organizat la drumul mare, cum sunt multe alte TVA-uri din acestea.

  cornel says:

  În loc să militați pentru respectarea regulilor și să învățați cum să …NU ia amenzi, voi cretinii ți învățați cum să…conteste amenzile ! Generație de retardați !

  flaviu says:

  De 2 ori in viata mea m-a prins radarul, pentru singurul fapt ca nu am fost atent, am fost fleatza, am spus bancuri prin masina si ne-am cracanat de ras, m-am holbat la telefon sau la cracii pasagerei din dreapta! Si pentru ca intotdeauna e mai usor sa previi decat sa vindeci, hai sa va spun eu cum evit “prinderea” mea de aparatul radar:
  1. Atentie, atentie si iar atentie, la masinile care vin de pe contrasens. Daca vin vizibil mai incet decat tine, CLAR este radar in fata ta max 300 metri.
  2. NICIODATA sa nu fii primul intr-o coloana pe un sector unde stii ca s-ar putea sa fie radar. Localitati, sosele nationale cu limitare, etc.
  3. Daca totusi ai observat prea tarziu ca s-ar putea sa fie radar in zona, apropiue-te de masian din fata si stai lipit de acea masina pana periucolul a trecut.
  Nerespectarea acestor 3 principii simple, atrage dupa sine castigarea unui premiu de culoare roz, cu stiti-voi-ce.

Adaugă un comentariu