Taxa pe autostradă nu va fi impusă prea curând

Noua taxă pe autostradă, discutată luna trecută de autorități, nu va fi introdusă în viitorul apropiat.

Potrivit Ministerului Transporturilor, taxa pe autostradă va putea deveni realitate abia după ce rețeaua va atinge 1.500 de kilometri. În prezent, suntem la jumătatea distanței de la acest prag, pentru că avem aproximativ 800 de kilometri de autostradă, un nivel jenant în raport cu statele vecine, ca să nu ne comparăm cu alte state din Europa.

Citește și:

Dacia Duster are un nou motor pe benzină

Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului

Noi licitații ANAF: BMW Seria 3 și VW Golf la preț de smartphone

Atenție, cresc amenzile! Cât va fi punctul de amenda din ianuarie?

Carburanții își schimbă denumirile din 12 octombrie

O metodă inedită ca să scapi de punctele de penalizare de pe permis

Șoferii începători ar putea rămâne fără permis mai ușor

Porsche renunță la motoarele diesel

ANAF verifică toate mașinile second-hand aduse în țară

 

Luna trecută, a fost menționată o eventuală taxă pe autostradă într-un cuantum de 6.3 euro plus TVA pentru fiecare sută de kilometri. Prima autostradă care ar fi fost taxată ar fi fost Autostrada A3 București-Brașov, însă taxa ar fi putut să fie aplicată doar pentru tronsoanele construite în parteneriat public-privat.

Între timp, oficialii s-au răzgândit și au realizat și faptul că legislația europeană ar interzice taxarea dublă a drumurilor. Practic, legile europene nu le-ar permite autorităților să introducă o taxă de autostradă în contextul în care există deja rovinieta. Ministrul Transporturilor propune schimbarea legislației interne pentru a putea permite introducerea unei asemenea taxe. Nu este clar cum ar fi posibil acest lucru fără a declanșa procedura de infringement din partea Uniunii Europene.

Așadar, am avea de așteptat momentul finalizării tuturor șantierelor de autostradă din România ca să reintre în vigoare posibilitatea ca autoritățile să introducă taxa pe autostradă. Vorbim de câțiva ani de așteptare, dacă ne raportăm la ritmul de melc în care sunt finalizate aceste construcții în România.

 

Adaugă un comentariu