Toyota Guardian este sistemul de siguranță care nu te lasă să faci accident

Într-o vreme în care tot mai mulți producători auto se concentrează pe dezvoltarea de mașini autonome, japonezii de la Toyota fac tot posibilul să-l asiste pe șofer în loc să-l înlocuiască. Toyota Guardian este noul sistem de siguranță prezentat de japonezi la târgul CES 2019. Tehnologia autonomă îi lasă mână liberă șoferului 99% din timp, dar intervine atunci când detectează un pericol iminent.

Citește și…

Hyundai redefinește termenul „off-road’. A creat mașina cu picioare

Tinerii din medii defavorizate pot urma gratuit școala de șoferi

Lamborghini Huracán EVO: Nu e doar un simplu facelift

Producție record pentru Duster: 2018 a fost un an bun pentru Uzina Dacia de la Mioveni

Și-a uitat copilul pe plafonul mașinii și a intrat pe autostradă. Cum au reacționat ceilalți șoferi

Metoda rapidă prin care știi dacă autoturismul tău este rechemat în service

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

Îngroziți de mașinile autonome, locuitorii acestui oraș le bombardează cu pietre și le scot în afara șoselei

 

Spre exemplu, în cazul în care urmează o coliziune, senzorii lui Guardian verifică dacă există suficient spațiu pentru un viraj brusc. Dacă banda de alături este liberă, volanul se rotește automat pentru a evita accidentul, după care mașina revine de una singură pe banda inițială.

Totuși, reprezentanții Toyota susțin că Guardian nu preia complet controlul asupra mașinii, ci acționează în colaborare cu șoferul. Acesta din urmă are în continuare posibilitatea să vireze manual, dacă nu consideră că sistemul procedează corect.

Noua tehnologie nu previne accidentele doar prin viraje, ci se adaptează în funcție de situație. Spre exemplu, dacă senzorii mașinii detectează un alt vehicul apropiindu-se prea mult din lateral, Guardian poate călca pedala de accelerație pentru a evita impactul. Sau – din contră – poate frâna brusc, dacă distanța față de mașina din spate este suficient de mare.

Sistemul va fi instalat în premieră pe Toyota e-Palette, un vehicul de tip shuttle destinat transportului de persoane și de marfă. Prezentat sub formă de concept la târgul CES de anul trecut, e-Palette va fi electric și autonom. Testele de fezabilitate debutează la începutul anilor 2020.

Modul în care acționează concret Toyota Guardian poate fi urmărit în simulările 3D din videoclipul de mai jos, începând cu minutul 27:13:

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/Toyota USA

Adaugă un comentariu