Hyundai redefinește termenul „off-road”. A creat mașina cu picioare, ideală pentru misiuni de salvare

Producătorul sud-coreean a proiectat o mașină capabilă să străbată orice teren, oricât de accidentat ar fi. Pentru a obține această performanță, Hyundai aproape că a reinventat automobilul, iar rezultatul excentric duce cu gândul la un păianjen robotic.

La târgul de tehnologie CES 2019, organizat în Las Vegas, Hyundai și-a prezentat viziunea cu privire la viitorul misiunilor de salvare: un automobil cu patru picioare, fiecare membru dotat cu câte o roată în capăt.

Elevate a fost descris ca fiind soluția ideală pentru intervenția în situații de urgență, în urma unor calamități naturale.

Uneori, autospecialele echipelor de salvare ajung cu întârziere (sau chiar deloc) la victime, din cauza terenului accidentat sau a condițiilor meteo extreme. Adesea în urma unui cutremur sau a unui tsunami, paramedicii sunt nevoiți să oprească motorul la marginea zonei afectate și să parcurgă restul drumului pe jos.

Citește și…

Tinerii din medii defavorizate pot urma gratuit școala de șoferi

Lamborghini Huracán EVO: Nu e doar un simplu facelift

Producție record pentru Duster: 2018 a fost un an bun pentru Uzina Dacia de la Mioveni

Și-a uitat copilul pe plafonul mașinii și a intrat pe autostradă. Cum au reacționat ceilalți șoferi

Metoda rapidă prin care știi dacă autoturismul tău este rechemat în service

Găsite într-o hală din Bulgaria: 11 BMW Seria 5 E34 cu zero kilometri

Îngroziți de mașinile autonome, locuitorii acestui oraș le bombardează cu pietre și le scot în afara șoselei

 

Sud-coreenii sunt convinși că, prin mobilitatea sa unică, Elevate e capabilă să depășească orice obstacol. Inclusiv să escaladeze mormane de pietre precum un alpinist profesionist.

Un alt scenariu în care Hyundai Elevate s-ar dovedi extrem de util este ajutorarea persoanelor cu dizabilități motorii. Vehiculul le-ar putea facilita accesul în clădiri a căror intrare nu este prevăzută cu rampă pentru scaune cu rotile. În acest scop, ar fi nevoie de o versiune autonomă a mașinii, care să se parcheze singură după ce îl lasă pe șofer la capătul scărilor și să revină în același loc atunci când conducătorul părăsește clădirea.

Producătorul susține că acest prototip marchează nașterea unei noi clase auto, pe care o numește „Ultimate Mobility Vehicle’ / UMV (vehicul cu mobilitate absolută). Într-adevăr, în videoclipul demonstrativ vedem cum Elevate își poate schimba radical stilul de mers în funcție de terenul pe care circulă.

Lăsând deoparte reglarea suspensiei în modul „Drive’, Hyundai Elevate introduce modul „Walking’ (mers), care se ramifică mai departe în trei stiluri diferite: reptilian, mamifer sau omnidirecțional. Toate acestea sunt demonstrate în filmulețul de prezentare.

Producătorul încă nu a anunțat vreo dată oficială de lansare pentru Elevate, nici prețul la care ar ajunge primul UMV din lume.

 

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/HyundaiWorldwide

Adaugă un comentariu