Taximetriștii au câștigat – Guvernul a adoptat ordonanța anti-Uber

Guvernul României a adoptat astăzi, 29 martie, Ordonanța de Urgență pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi, adică exact ceea ce solicitau taximetriștii prin protestele recente. Conform transportatorilor autorizați, noua variantă a legii nu le va mai permite șoferilor de Uber sau Taxify să își desfășoare activitatea pe teritoriul țării noastre.

Astăzi, în şedinţa de Guvern, am adoptat o ordonanţă de urgenţă îndelung dezbătută în spaţiul public şi anume OUG de modificare a Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere‘, anunță Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. „Am operat două modificări şi anume am transferat atribuţiile privind organizarea şi efectuarea transportului în regim de închiriere de la autorităţile administraţiei publice locale la Autoritatea Rutieră Română. Această modificare a stat în transparenţă decizională timp de 10 zile, inclusiv autorităţile locale au fost de acord şi nu au ridicat observaţii vizavi de acest punct‘.

Ordonanța anti-Uber – Ce s-a schimbat, concret?

Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi a fost modificată astfel încât să fie eliminată sintagma „în mod repetat’ din textul: „Constituie contravenţie şi se amendează cu 1.000-5.000 de lei persoanele fizice sau juridice pentru efectuarea, în mod repetat, de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de mărfuri cu un autovehicul’ – Art. 55 (3), litera h.

Taximetriștii și ceilalți transportatori autorizați care au protestat în ultimele luni împtriva serviciilor de ridesharing acuzau faptul că „șoferii-pirați’ nu puteau fi sancționați de polițiști pentru activitatea lor, pentru că nu se putea demonstra caracterul repetat al acțiunii. Acum, odată cu adoptarea OUG, contravenienții pot fi taxați încă de la prima abatere.

Reacția oficialilor Uber

 

Citește și:

Programul Rabla 2019 a început oficial. Care sunt condițiile?

Martorii de bord – Peste 50 de semne explicate

Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Gabi Tamaș, prins conducând cu 205 km/h, băut și fără permis valabil

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

 

Totuși, într-un comunicat oficial, reprezentanții Uber susțin că noua variantă a legii nu le va afecta activitatea în niciun fel: „Ordonanța de azi nu schimbă cu nimic lucrurile pentru Uber în România – vom continua să operăm ca până acum. Mai mult, Guvernul și-a exprimat clar intenția de a reglementa sectorul de ridesharing printr-o ordonanță separată, în săptămânile următoare. Apreciem angajamentul Guvernului de a grăbi adoptarea unei legislații moderne pentru a răspunde nevoilor pasagerilor și șoferilor din România‘.

Daniel Suciu a precizat că în perioada imediat următoare va fi adoptată o nouă lege care se adresează tot serviciilor precum Uber sau Bolt: „Vă confirm că în maxim două – trei săptămâni, aşa cum evaluăm, vom avea şi un act normativ care să reglementeze activitatea de ridesharing’.

Adaugă un comentariu