Un nou motor cu trei cilindri pentru cel mai mic Opel

In cadrul Salonului de la Geneva, Opel va introduce pe modelul de clasa mini Adam o noua motorizare turbo pe benzina cu trei cilindri, precum si o noua cutie manuala de viteze cu sase rapoarte.

ADAM este primul autovehicul din gama Opel dotat cu acest motor tubo pe benzina 1.0 ECOTEC cu injectie directa, fabricat integral din aluminiu, care a fost dezvoltat la Centrul international de dezvoltare tehnologica din Rüsselsheim, Germania, al producatorului. Acest motor puternic de mici dimensiuni va fi disponibil in doua configuratii, cu puteri de 66 kW/90 cp si respectiv 85 kW/115 cp. Ambele asigura un cuplu mare la turatii mici, de 166 Nm la doar 1.800 rpm. La fel ca cele doua unitati de 1,6 litri de dimensiuni medii, pe care Opel le-a lansat in ultimele luni (motorul turbo pe benzina 1.6 ECOTEC cu injectie directa si motorul diesel 1.6 CDTI), noul motor turbo 1.0 ECOTEC cu injectie directa ofera un rafinament de inalta clasa cu un nivel al zgomotului si vibratiilor remarcabil de mic pentru o unitate cu trei cilindri, caracteristici care sunt superioare chiar multor motoare cu patru cilindri. Oferit in combinatie cu o transmisie complet noua, cu sase trepte de viteza, noua generatie a motorului cu trei cilindri este disponibil standard cu functie Start/Stop.

Versiunea de 66 kW/90 cp ii asigura modelului ADAM un consum redus in regim mixt de 4,3 litri per 100 de kilometri, cu emisii de CO2 de doar 99 g/km (conform procedurii de testare NEDC; date preliminare). Acestea sunt rezultate remarcabile pentru un model pe benzina, in special cu valori atat de generoase ale puterii si cuplului. Sistemele care sporesc eficienta sunt injectia directa de carburant, sincronizarea variabila a supapelor, constructia integrala din aluminiu si o pompa de apa ce poate fi dezactivata.

 

 

„Pe langa reducerea la minim a consumului de carburant si a emisiilor de CO2, am dorit sa demonstram, de asemenea, ca trei cilindri pot asigura acelasi rafinament ca patru sau mai multi’

a declarat Dr. Matthias Alt, inginer sef al diviziei Opel de motoare pe benzina cu cilindree mica.

„Am abordat direct la sursa problemele legate de echilibrare, zgomot si vibratii, tipice motoarelor conventionale cu trei cilindri si suntem convinsi ca si clientii vor fi entuziasmati de rezultatele obtinute.’

Transmisie manuala complet noua cu sase trepte de viteza este disponibila in combinatie cu noul motor cu trei cilindri al modelului ADAM. Avand un design compact si o greutate proprie de numai 37 de kilograme, aceasta este cu aproximativ 30% mai usoara decat unitatile pe care le inlocuieste.

Cu o calitate superioara a manevrelor de schimbare a treptelor si o precizie excelenta, o cursa mica a schimbatorului si un efort redus la comutare, noua transmisie incorporeaza multe dintre caracteristicile ce asigura rafinamentului la schimbarea treptelor introduse recent de Opel. Acestea includ utilizarea mecanismelor de actionare cu dinti lati, decupati partial asimetric si a sincronizatoarelor cu con triplu pentru treapta intai/treapta a doua si cu con dublu pentru treapta a treia/treapta a patra. Treapta de marsarier este, de asemenea, sincronizata. In afara de ADAM, aceasta cutie de viteza cu o schimbare ingenioasa a treptelor va fi introdusa progresiv si in dotarea altor modele Opel.

Adaugă un comentariu