Verificați anvelopele înainte de a pleca la drum de sărbători

Perioada sărbătorilor de iarnă este o perioadă aglomerată pentru marea majoritate a participanților la trafic. Înainte de a pleca la drum lung, printre primele lucruri care trebuie verificate sunt anvelopele. Utilizarea unei echipări corecte permite deplasarea în siguranță chiar și în condiții de drum alunecos sau cu vizibilitate scăzută. Conducătorii auto trebuie să se asigure că anvelopele lor sunt în stare bună și au aderență optimă.

Poliția a primit dotări ca în Vest și nu mai scapă nimeni! Sunt imposibil de păcălit!

Dacia pregătește ceva UIMITOR! Uite ce ar putea la lansa în 2018!

Anvelopele de iarnă necesită mai mult aer

Anvelopele tind să piardă aer pe parcursul timpului și necesită reumpleri periodice. Presiunea din anvelope solicită o atenție specială cu precădere iarna. Deși pentru fiecare model de autoturism există valori recomandate pentru presiunea anvelopelor, de regulă acestea sunt mai mici decât valorile de presiune recomandate pentru anvelopele de iarnă.

Verificarea presiunii anvelopelor se face „la rece', deoarece anvelopele „încălzite' prin rulare vor avea întotdeauna o presiune mai mare. Presiunea corectă a anvelopelor are un efect important asupra manevrabilității și a uzurii acestora. Anvelopele cu o presiune scăzută oferă o siguranță scăzută, deoarece distanțele lor de frânare vor fi mai lungi, manevrabilitatea lor mai scăzută și vor fi, în general, mult mai susceptibile la deteriorare. Se recomandă, de asemenea, verificarea presiunii din anvelopa de rezervă și menținerea acesteia la o valoare mai ridicată decât cea din anvelopele utilizate în mod curent, deoarece presiunea tinde să scadă în timp.

Samsar prins de client! A scos la vânzare o mașină, dar a uitat să modifice pozele….

Câte minute a trebuit să joace Cristiano Ronaldo ca să-și achite un Bugatti Veyron

Adâncimea benzii de rulare indică starea anvelopelor

Anvelopele, fiind realizate din cauciuc, se uzează în mod diferit în funcție de puntea pe care sunt montate. Cu toate acestea, uzura acestora se poate egaliza dacă se realizează schimbarea anvelopelor de pe o punte pe cealaltă. De regulă, schimbarea anvelopelor de pe față pe spate și viceversa, o dată pe an, este suficientă pentru egalizarea uzurii. Nerealizarea acestui schimb, de cele mai multe ori rezultă în uzarea inegală a unui set de anvelope, din care unele anvelope rămân în stare bună, însă celelalte devin inutilizabile. De aceea, se recomandă menținerea unei diferențe între adâncimile benzilor de rulare ale anvelopelor de pe punți diferite care să nu depășească 2 mm.

Nu ai ASTA în mașină mereu? AMENDĂ 525 DE LEI!

Uzura anvelopelor poate fi urmărită prin măsurarea adâncimii benzii de rulare. Regula principală este patru milimetri. Odată ce adâncimea benzii de rulare scade sub acest nivel, iar profilul anvelopei este în mod clar uzat, anvelopa va începe să piardă aderență. Anvelopele complet uzate provoacă alunecare. Iarna, pe un carosabil acoperit cu mâzgă, spre exemplu, aceste anvelope pot ridica cu ușurință vehiculul deasupra mâzgii, deoarece anvelopa nu are timp să elimine mâzga dintre carosabil și anvelopă. Același fenomen se manifestă și în cazul acvaplanării. Vehiculul devine greu de controlat, iar acest lucru crește riscul de a ieși de pe carosabil. Măsurarea adâncimii benzii de rulare se poate realiza cu ușurință acasă, utilizând o monedă sau un chibrit.

Sfaturi pentru încărcarea vehiculului 

La încărcarea vehiculului se recomandă așezarea încărcăturii mai grele la bază, cât și legarea sau susținerea oricăror obiecte libere, astfel încât acestea să nu se răstoarne la o frânare bruscă. Mai multă masă înseamnă mai multă forță, astfel că la viraje sau la rularea pe suprafețe alunecoase, se recomandă a se ține cont de faptul că un vehicul încărcat se va opri mai greu decât unul gol.

Adaugă un comentariu