Volvo XC40: Pledoarie pentru tinerețe – VIDEO

Volvo XC40, câștigătorul trofeului Car of the Year 2018, aduce un aer proaspăt în segmentul compact premium, impresionând și generația tânără.

Probabil că primele idei care-ți vin în minte când te gândești la Volvo sunt „siguranță, dar în orice caz îți vine greu să asociezi marca scandinavă cu tinerețea. Până acum. Pentru a schimba această percepție, Volvo are o gamă proaspătă de modele, probabil cea mai interesantă din istoria companiei, iar cu noul XC40 își propune să impresioneze exact generația tânără. Pentru aceasta, a plecat de la nevoile tinerilor și punctele lor de interes, pentru a oferi cel mai elegant, trendy și tehnologizat SUV citadin din segment. Succes?

Dacă este să ne ghidăm după reacția colegelor noastre la vederea mașinii de test, absolut! De fapt, a trebuit să renunțăm la testul nostru obișnuit pentru că Alexandra, colega noastră de la Glamour, nu s-a mai putut despărți de mașină. Atât de elegantă, atât de șic, atât de practică! Și, a ținut să precizeze Alexandra, „nu e nici pe departe atât de intimidant masculină pe cât îmi amintesc eu modelele Volvo.

E adevărat, Volvo a conceput XC40 pentru a putea fi utilizat la fel de simplu ca și propriul telefon mobil, iar acest lucru nu este reflectat numai de interfața sistemului multimedia, ci de întreaga experiență în utilizare. Scandinavii merg până acolo încât, pe anumite piețe, oferă, în locul serviciilor de finanțare clasice, un model bazat pe o subscripție lunară, cu o mașină nouă la fiecare 24 de luni. Exact ca în cazul contractelor de telefonie mobilă. Și pentru că tot veni vorba, pe tunelul median se află un spațiu foarte inspirat, care permite nu numai păstrarea telefonului, ci și încărcarea inductivă a acestuia.

Volvo XC40

Chiar de la deschiderea portierei, Alexandra este impresionată de oferta generoasă de spațiu, dar și de spiritul practic care este evidențiat de fiecare detaliu. Numeroase spații de depozitare fac deliciul publicului feminin, iar constructorul a făcut un efort pentru a repoziționa difuzoarele din partea inferioară a portierelor, astfel încât pe acestea să poată fi stocate obiecte mai mari, cum ar fi o geantă sau un laptop. Iar pentru cei pasionați de cumpărături – Alexandra este, aici, un exemplu tipic – aceeași atenție la detalii se continuă în portbagaj: deschiderea hayonului se poate face cu mâinile ocupate, prin mișcarea piciorului sub spoilerul spate, iar organizarea spațiului de bagaje este una exemplară, cu o suprafață de încărcare pliabilă și detașabilă. Foarte practic, spătarul banchetei se poate rabata fracționat, în două secțiuni, printr-o apăsare de buton.

Volvo XC40

Volvo XC40 a fost conceput ca armă perfectă pentru traficul urban, iar modelul nostru de test, cu motorizarea T5 de 248 CP, este o armă mortală. Cutia automată cu opt trepte schimbă expert rapoartele, dar Alexandra este atrasă în mod deosebit de comanda acesteia, un joystick discret pe tunelul median. Iar pentru cei care sunt ușor distrași de alertele telefonului mobil, un pachet impresionant de sisteme de asistență limitează drastic sau chiar elimină complet urmările clipelor de neatenție. City Safety (oferit standard) identifică alte vehicule, pietoni, cicliști și animale mari din cale, avertizând când o coliziune e iminentă. Dacă șoferul nu reacționează în timp util, sistemul va acționa automat pentru evitarea sau atenuarea coliziunii. Sistemul Pilot Assist menține în mod automat o viteză și distanță în raport cu mașina din față și chiar controlează direcția, menținând mașina pe banda de mers.

Volvo XC40

Ceea ce place și mai mult Alexandrei este ușurința cu care se conduce Volvo XC40 în oraș. Volanul are o asistare perfect dozată pentru o manevrare facilă, sistemul de camere la 360 de grade creează o imagine „aeriană asupra mașinii și împrejurimilor, iar pentru clipele de neatenție de care vorbeam anterior, sistemul Cross Traffic Alert cu suport pentru frânare oferă un plus de încredere. Asta deoarece Volvo ține foarte mult la imaginea sa de producător de mașini sigure, chiar dacă tinerii trec ușor cu vederea aceste aspecte.

Volvo XC40

Mai puțin interesantă din punctul de vedere al Alexandrei, dar relevantă pentru segmentul în care activează Volvo XC40, este insonorizarea impecabilă a interiorului. Chiar și pe ploaie, la viteze de autostradă, zgomotul de rulare se situează la un nivel foarte redus. Nici nu e de mirare, confortul pasagerilor este important, iar acest lucru este relevat și de reglajul suspensiei, care absoarbe competent denivelările.

Verdict
Alexandra a fost cucerită de noul Volvo XC40, iar aici a punctat decisiv agilitatea, versatilitatea și pachetul tehnologic impresionant. Chiar dacă vizează publicul tânăr, Volvo nu a uitat nici de calitățile sale tradiționale.

 

 

Adaugă un comentariu