Hyundai Kona Electric: Viitorul poate fi EV

Asta puteam să spunem până să mergem cu Hyundai Kona Electric. Dar viitorul poate fi chiar azi, mai ales cu așa autonomie și un dram de sprijin de la stat. Iată cum merge!

Recunosc. Sunt și eu printre sceptici. Trăiesc în continuare cu ideea că nu doar mașinile electrice reprezintă viitorul mobilității personale pe patru roți. Iar majoritatea mașinilor electrice lansate până acum m-au lăsat ușor neimpresionat.

Mi-au plăcut mici lucruri, dar când m-am uitat la autonomie sau la preț, mi-a trecut orice urmă de „fior' inițial. Încă nu mi-a dat niciuna impulsul acela greu de controlat. Nu îl știți? Este cel care îți spune că îți dorești ceva și că TREBUIE să îl cumperi. L-am trăit de câteva ori în viața asta și efectele sale m-au măcinat. Dar se pare că m-a făcut fericit de fiecare dată, cumva.

Îmi aduc aminte clar momentul în care am pus mâna pe un iPhone 4. Eram printre cei care râdeau de prețurile exagerate ale terminalelor făcute de Apple și tocmai îmi cumpărasem primul meu smartphone. Era cu Android 1.5. Îl consideram foarte avansat, dar mi-a trecut instant când am pus mâna pe proaspăt-lansatul iPhone 4. Mi-a luat mai bine de un an până să mi-l cumpăr, dar l-am folosit încă patru.

Nu m-am mai uitat înapoi, iar de atunci am ajuns și eu să fiu printre cei care apreciază în mod deosebit telefoanele cu măr mușcat pe spate. Îmi place să cred că nu am ajuns la fanatism. Faptul că iPhone-ul meu are cinci ani mă asigură că sunt încă bine.

Așa cred că stă treaba și cu mașinile electrice. Mulți spun că sunt scumpe, dar își doresc una în secret. Alții nu se ascund, admit că își doresc una. Iar unii deja au una. Avem un asemenea exemplu în presa auto, iar el ne-a demonstrat tuturor că poți trăi fără mașină cu motor clasic. Trebuie doar să îți planifici mai bine călătoriile.

Iar acum vine Hyundai și ne zguduie bine de tot. O mașină electrică în haine de crossover de clasă mică, cu spațiu corect, dotări bune și o autonomie WLTP de 445 de kilometri. Chiar și în condiții nefericite, vei face lejer peste 350 de kilometri, iar asta fără să luăm în considerare capacitățile sale de recuperare a energiei cinetice pierdute în mod normal la frânare.

Am condus acum doi ani o Kona cu 177 de cai-putere și mi-a plăcut destul de mult. Cea din imaginile alăturate are și mai mulți cai-putere, mai mult cuplu motor, costă cu doar puțin mai mult, are aceleași dotări și îți livrează toți caii și tot cuplul din prima clipă. După o masă copioasă, să nu dai pe Sport, că o să le strici ziua pasagerilor. Sau chiar și pe a ta, dacă ai stomacul mai sensibil.

Pachetul total este greu de refuzat și practic. În special dacă ai unde să o încarci la o stație rapidă de încărcare. Dacă folosești o priză de 220V vei avea de așteptat aproximativ 18 ore, dar asta doar dacă ai aproape de zero și vrei să ajungi la maximum. Ceea ce nu se întâmplă prea des. Nici cu mașina obișnuită nu cred că mergi de la plin la „bec' și înapoi, nu? Exact! Atunci, ești pregătit să ai electrică.

Iar 2020 este un moment bun dacă ai și unde să o încarci, pentru că statul român îți dă cea mai generoasă primă „verde' din UE. Iar cu un Kona electric, nu prea simți niciun dezavantaj în faptul că ai o electrică. Nu, nu pomenim de Tesla și de prețurile lor aici, nu au încă o reprezentanță la noi și nu o poți cumpăra cu prima de 45.000 de lei.

Pe când în cazul lui Kona, ai o marcă bine împământenită în Europa, o rețea de dealeri stabilită, o garanție serioasă și mai și primești o reducere dacă te încadrezi în programul Rabla Plus. Cât despre mers, merge fix ca o Kona cu transmisie automată, dar are centrul de greutate ceva mai jos, ceea ce o face mai agilă. Materialele sunt și ele identice, deci stă bine.

 

Date tehnice

Motor electric, față transversal, 356 V voltaj nominal – Acumulator Li-Po 64 kWh – Putere maximă 204 CP – Cuplu maxim 395 Nm – Transmisie tracțiune față/automată cu o treaptă – L/l/h 4180/1800/1570 mm – Masă proprie 1.760 kg – Volum portbagaj 332-1.114 l – 0–100 km/h 7,6 s – Viteză maximă 167 km/h – Consum mixt 15,4 kWh/100 km (WLTP) – Emisii CO2 0 g/km – Preț 42.935 de euro cu TVA inclusă; 32.025 euro cu TVA inclusă și cu bonificația din programul Rabla 2020

 

Verdict

Hyundai a făcut un pas curajos cu Kona EV, iar modelul este doar o parte din ceea ce are această marcă în portofoliu. Să nu uităm că există și Ioniq electric, hibrid sau hibrid plug-in, precum și Kona hibrid. {i am auzit că mai urmează o electrică în viitorul apropiat. Promițător!

Adaugă un comentariu