Mituri sau realitate? Ce te ajută cu adevărat să consumi mai puțin carburant

Prețul carburantului ne determină pe toți să apelăm la diverse trucuri despre care se spune că scad consumul. Le-am analizat și îți arătăm ce funcționează.

 

Benzina și motorina s-au scumpit recent cu 16 bani pe litru, iar la începutul lui octombrie se anunță încă o scumpire, așa că e firesc ca șoferii să caute modalități de a economisi carburant. Cu toate acestea, nu orice truc „minune’ funcționează cu adevărat, iar unele dintre ele sunt doar mituri care nu schimbă cu nimic cantitatea de combustibil consumată. Îți arătăm care sunt mituri și care sunt cu adevărat utile:

 

  1. Consumul este direct influențat de presiunea din pneuri – ADEVĂRAT

 

Unul dintre trucurile reale și care chiar are aplicabilitate pentru toți șoferii este menținerea unei presiuni adecvate în pneuri. De fapt, dacă nivelul aerului din anvelope este insuficient, consumul poate creste chiar și cu până la 10%. Nu e un procent neglijabil, nu?

Recomandat este să mergi la un service cam o dată pe lună să verifici și să ajustezi presiunea, dar este mai simplu să ai acasă sau în garaj un asemenea compresor de aer

care să te ajute să menții un nivel optim de aer în anvelope. După cum vezi, ele au și manometru inclus, care să te ajute să măsori presiunea și să te asiguri că este cea adecvată. Această valoare este diferită pentru fiecare marcă și model în parte și este de obicei menționată în manualul mașinii, fie pe stâlpul dintre portiere, pe marginea portierei din dreapta față sau pe interiorul capacului de la rezervor.

 

  1. Încălzirea motorului în zilele geroase ajută la un consum redus – FALS

 

Dacă ai o mașină fabricată în ultimul deceniu, acest sfat nu te ajută cu nimic, ba chiar vei consuma inutil combustibil lăsând motorul să meargă. Dacă vrei să pornești mașina și să dai drumul la căldură, ca în mașină să fie o temperatura plăcută când pornești la drum, e altă poveste, dar strict din punct de vedere al consumului, acest truc nu prea are legătură cu realitatea.

 

  1. Viteza și consumul. Merg repede, ajung repede și consum puțin – FALS

 

De-a lungul timpului au existat mai multe discuții legate de viteză și consum. Mulți șoferi încă sunt de părere că undeva la 70-80 de km/h este viteza la care se consumă cel mai puțin, însă, în realitate, viteza recomandată pentru un consum redus este mai mică, situându-se undeva la 50 km/h. Mai există și ideea ca dacă mergi cu viteză, ajungi mai repede la destinație, așa că în final e mai avantajos. Este falsă și ea. Circulă cu o viteză constantă, de 50-60 km/h, fără să accelerezi și să frânezi brusc și vei avea un consum optim.

 

  1. Un portbagaj încărcat crește consumul – ADEVĂRAT

 

O mulțime de șoferi țin în portbagaj o mulțime de lucruri inutile, dar destul de grele. De multe ori se merge pe ideea ca e bine să le ai la tine pentru orice eventualitate sau se țin în portbagaj lucruri care nu mai au loc în casă (scaune de camping, mese pliabile, cort etc.). Un portbagaj încărcat și orice greutate în plus, incluzând diverse bare decorative, cresc consumul, așa că cel mai bine ar fi renunți la ele.

 

Așadar, dacă te întrebi care este comportamentul ideal la volan pentru un consum scăzut, răspunsul e simplu: circulă cu minimul de greutate de care ai nevoie, nu accelera și nu frâna brusc și verifică presiunea din pneuri în mod constant.

 Sursa foto: Shutterstock

 

 

taguri
Adaugă un comentariu