(P) Scoala soferi categoria A – Ce trebuie să știi înainte să te înscrii

Manevrarea unei motociclete înseamnă senzații noi, pline de adrenalină și experiențe diferite față de manevrarea unui vehicul de categoria B. De cele mai multe ori, șoferii aleg să circule pe o motocicleta din diverse motive.

Cert este că există multe avantaje pentru șoferii care aleg să urmeze scoala pentru categoria A de permis moto. Pe lângă faptul că o motocicleta este mai compactă și te poate ajuta să circuli mai ușor în trafic, mai ales în marile orașe aglomerate, un motor te ajută să economisești bani, dat fiind faptul că are un consum mai redus de carburant față de alte tipuri de vehicule.

Urmărește acest articol pentru a afla mai multe detalii despre scoala de soferi categoria A: cum te poți înscrie și cum îți poți transforma visul de a manevra o motocicleta în realitate.

Scoala soferi categoria A – ce vehicule poți conduce

Categoria A a permisului de conducere este destinată motocicletelor și tricicletelor cu o putere maximă de peste 15 kW și cu o capacitate cilindrică de peste 125 cm³. Persoanele cu varsta minima de 19 ani și 9 luni se pot înscrie la scoala moto categoria A dacă au deja un permis de categoria A2, dar nu pot susține examenul auto decât după ce au împlinit varsta de 20 ani.
Dacă șoferul nu a mai condus până acum și nu are niciun fel de permis, acesta nu se poate înscrie la scoala soferi categoria A decât la varsta minima de 24 ani.
Cu categoria A a permisului de conducere poți conduce orice fel de motocicleta, fără restricții. În schimb, dacă nu ai varsta necesară pentru a te înscrie la scoala de soferi categoria A, poți în continuare să aplici pentru categoria A1 sau categoria A2 dacă îți dorești să circuli cu o motocicleta.

Diferenta dintre scoala de soferi categoria A vs. categoriile A1 și A2

Categoria A1 este destinată persoanelor sub 18 ani, mai exact persoanelor cu varsta minima de 16 ani. Cu un permis categoria A1 poți conduce motociclete fără ataș, cu mentiunea că acestea nu pot avea un motor mai puternic de 11 KW, nu pot atinge mai mult de 90 Km/H și nu pot avea un raport putere/greutate mai mare de 0,1 kw/kg.

Exemple de modele de motociclete pentru categoria A1 ar fi Honda CBR125R, un model sportiv, ușor manevrabil pentru începători sau Suzuki GSX-S125, cu un design ultramodern și cu motor pe benzină cu injecție electronică.

În ceea ce privește categoria A2 de permis de conducere, persoanele care aplică la scoala de soferi trebuie să aibă minim 18 ani. Cu un astfel de permis poți conduce un motor cu o putere de maxim 35 Kw, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2 kw/kg și care nu este derivat dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale.

Exemple de vehicule potrivite pentru un permis categoria A2 ar fi Kawasaki Ninja 400 sau BMW G310R, modele compacte, ușor de manevrat.
După cum poți observa, pentru a putea avea alegere liberă în ceea ce privește modelul de motocicleta pe care vrei să îl conduci, ai nevoie să finalizezi scoala soferi categoria A. Evoluția celor două subcategorii se face treptat, odată cu înaintarea în vârstă. Șoferii care anterior au avut un permis de categoria A1 sau categoria A2 vor fi avantajați înainte de a obține permisul de categoria A.

Acte necesare înscriere scoala soferi categoria A

  • Pentru inscriere, scoala moto categoria A solicită următoarele documente:
  • Cerere tip gratuit;
  • Aviz psihologic valabil 6 luni conform art. 5 din norme;
  • Fișa medicala auto valabila 1 an;
  • Certificat de cazier judiciar cu mentiunea “examen auto” valabil 6 luni (se poate obtine de la orice secție de poliție cu birou de cazier judiciar, pe loc și fără costuri);
  • Copie după Buletin de Identitate / Carte de Identitate;
  • Fișa de școlarizare realizata la sediul școlii;
  • Taxă Permis 89 LEI (se achită la Poșta Română, BCR, ghișeu online).

Cum se desfășoară școala de soferi pentru obținerea permisului de conducere categoria A

Scoala soferi categoria A este structurată în cursuri de pregatire teoretica și pregatire practica. Pentru partea teoretica se vor desfășura 14 ore de legislație rutieră, 2 ore de legislație specifică, 4 ore de conducere preventivă și ecologică, 2 ore de prim ajutor și 2 ore pentru cunoașterea și intretinerea autovehiculului în cazul în care cursantul nu poseda permis de conducere sau este posesor de permis pentru alte categorii în afara de AM, A1 respectiv A2.

În situația în care candidatul deține permis de conducere categoria A2 cu vechime minima de 2 ani, timpul în care efectuează pregătirea teoretica este mai scurt:  7 ore de legislație rutieră, 1 ora legislație specifică, 2 ore conducere preventivă și ecologică, 1 ora de prim ajutor și 1 oră pentru cunoașterea și intretinerea autovehiculului.

Pentru partea practica se alocă 26 de ore in cazul in care, candidatul nu poseda permis sau este posesor de permis pentru alte categorii în afara de AM. În situația în care candidatul deține permis categoria AM de mai puțin de 2 ani, stagiul alocat va fi de 20 ore, respectiv dacă deține permis categoria AM de mai mult de 2 ani este de doar 10 ore.

Examenul auto cuprinde evaluarea cunoștințelor printr-un test grilă și evaluarea aptitudinilor șoferului în poligon, prin indicații date de la distanță de către evaluator.

Ești interesat de obținerea permisului categoria A? Înscrie-te la Școala Teo

Dacă ești convins de multiplele avantaje ale motocicletelor, e timpul să acționezi și să te înscrii la scoala moto pentru categoria A. O opțiune foarte bună pentru tine este Școala Teo, care îți poate oferi cursuri bine structurate și probabilitatea de 90% în vederea obtinerii permisului moto.

Adaugă un comentariu