Ce riști dacă nu ai scaun special pentru copii?

Potrivit legislației, transportarea copiilor în mașină se poate face doar dacă aceștia poartă centură de siguranță sau sunt fixați într-un scaun special pentru copii. Nerespectarea acestei cerințe poate atrage amenzi considerabile, care pornesc de la circa 600 de lei.

Potrivit Codului rutier, pentru a putea transporta copii șoferii trebuie să se asigure că aceștia poartă centura de siguranță sau sistemele de fixare aflate într-un scaun pentru copii omologat. Este interzisă transportarea copiilor cu vârsta de până la trei ani în autovehicule care nu sunt dotate cu centuri de siguranță, cu excepția mijloacelor de transport în comun și a taxiurilor, dacă minorul nu ocupă locul din dreapta șoferului.

Citește și:

Poliția Română are autospeciale noi: Ce dotări au?

A fost inaugurat cel mai lung pod maritim din lume

Avem un prototip Duster Pick-up, dar nu e făcut de Dacia

Vouchere de 9000 de lei pentru mașini noi

Transalpina se închide din cauza zăpezilor

 

De asemenea, în regulamentul de aplicare a Codului rutier este specificat că minorii cu o înălțime de până la 135 de centimetri pot fi transportați într-o mașină doar dacă sunt fixați sau prinși într-un sistem de fixare în scaun pentru copii. Totodată, copiii cu o înălțime mai mare de 135 de centimetri se pot transporta în mașină doar dacă poartă o centură de siguranță din dotarea mașinii, cu condiția ca aceasta să nu treacă peste gâtul sau fața copilului. Totodată, ei pot fi transportați în continuare fixați într-un scaun special pentru copii.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu patru sau cinci puncte de amendă, ceea ce înseamnă, la valoarea actuală, între 580 de lei și 725 de lei. De asemenea, sancțiunea mai include și trei puncte de penalizare.

Reamintim că România este este țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de decese suferite de copii de până în 14 ani în accidente rutiere. Pe șoselele noastre au avut loc 27 de decese în rândul copiilor de până în 14 ani la fiecare un milion de copii, în timp ce media europeană este de 8 decese la fiecare milion de copii. În multe cazuri, aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă cei mici ar fi fost transportați într-un scaun special de copil.

Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea celui mai potrivit scaun de copil, îți recomandăm să consulți articolele pe această temă din site-ul auto-bild.ro.

via | avocatnet.ro

Adaugă un comentariu