Rally Catalunya, final de sezon la cel mai înalt nivel pentru echipajul Cristiana Oprea/Alexia Parteni

Spania găzduiește în acest weekend o etapă dublă de raliu, Rally Catalunya fiind penultima etapă a Campionatului Mondial de Raliuri FIA WRC, dar și finala Campionatului European de Raliuri FIA ERC. Singurul echipaj feminin care se aliniază la start este format din Cristiana Oprea și Alexia Parteni, care în 2022 au purtat tricolorul în campionatele internaționale de raliu.

Sezonul lor hibrid se apropie de final, cu un program intens în luna octombrie, când au programate două raliuri consecutive, cu două mașini diferite. Pe 14-15 octombrie au concurat cu Opel Corsa-e în Germania, la Rally 3 Stadte. Evenimentul s-a desfășurat pe probe speciale de asfalt din trei țări (Cehia, Germania și Austria) și a contat ca finală a Cupei Opel, prima competiție 100% electrică de raliu din lume. După provocări deosebite puse de condițiile meteo nefavorabile – ploaie, ceață și probe speciale desfășurate pe timp de noapte – Cristiana și Alexia au încheiat raliul pe locul 10 din 14 participanți cu electrice.

Într-un demers de pionierat în motorsportul electric, susținut de Vitesco Technologies în calitate de partener principal, echipajul a acumulat experiență valoroasă în condiții extreme de concurs. Rally 3 Stadte a fost astfel o recapitulare binevenită pentru etapa catalană care se va desfășura pe 21-23 octombrie, pe probele speciale din sudul Barcelonei, regiunea Salou – Costa Daurada.

Echipajul cu numărul 120 C.Oprea/A. Parteni va concura în Spania cu un Peugeot 208 R2 la clasa RC4, în evenimentul european, care a pregătit pentru concurenți cel mai lung itinerariu din acest sezon: peste 230 de kilometri de probe pe asfalt, cu o dificultate ridicată, având în vedere suprapunerea cu etapa de mondial. Joi seara, 20 octombrie, începând cu ora 19:00, pe faleza din Salou va avea loc startul festiv al raliului, un prilej bun pentru fanii motorsport de a se afla în preajma concurenților. Spectatorii le pot urmări și susține pe fete vineri și sâmbătă, ziua de duminică fiind dedicată exclusiv echipajelor înscrise în WRC. Informații despre traseul de concurs sunt disponibile pe site-ul oficial al raliului www.rallyracc.com

Cristiana, pilot al echipei UniCredit Leasing Motorsport Team și fondator al platformei Femei în Motorsport, revine la start cu forțe proaspete și cu lecțiile învățate după debutul dificil de pe scena mondială la Raliul Croației, de la final de aprilie. În ciuda accidentului la mare viteză din prima zi de concurs, ea a reușit să termine cel mai dificil raliu din carieră, devenind prima româncă pilot care a concurat în Campionatul Mondial de Raliuri FIA WRC. Acum, cu încrederea recâștigată pe podiumul de la penultima etapă europeană, Rally Czech Zlin din august, își dorește să continue procesul de învățare în pregătirea unui 2023 mai competitiv.

Mă bucur că, la Rally Catalunya, am șansa să închei rotund un sezon care s-a dovedit cel mai complex de până acum. Am avut un calendar competițional consistent, dar și provocări pe măsura, din cele mai neașteptate. Mental și emoțional, debutul meu în mondial din Croația a fost o răscruce, un moment care m-a întărit și m-a pregătit să revin în concurs cu zâmbetul pe buze și cu certitudinea că prezența noastră aici devine un lucru firesc. Vom concura și vom învăța alături de cei mai buni, ca apoi să ducem mai departe lecțiile valoroase pe care motorsportul ni le oferă.’ a declarat fericită Cristiana Oprea, pilot de raliu.

Brașoveanca Alexia Parteni a debutat ca sportiv în acest an, la doar 17 ani, alături de Cristiana.
Raliul Spaniei este cel mai greu raliu de până acum, având un program de recunoașteri foarte încărcat și probe deosebit de tehnice. Mă bucur că am ocazia să fiu aici și este o experiență care mă va ajuta în dezvoltarea mea în rol de copilot, solicitându-mi abilitățile.

Tinerele se află deja la al optulea start împreună, demonstrând de-a lungul sezonului că pasiunea, perseverența, seriozitatea, munca și prietenia sunt ingredientele necesare unui parcurs sportiv impresionant. Evoluția lor la Rally Catalunya va fi o nouă treaptă urcată în drumul spre performanță, menținându-și în paralel misiunea de a promova femeile din motorsport și de a inspira celor din jur curajul pentru a-și urma visele.

Pilotul Cristiana Oprea este susținută în 2022 de UniCredit Leasing, Vitesco Technologies și Michelin. Parteneri tehnici sunt Walero Motorsport și FastR, iar parteneri media sunt ProFM, Autocritica.ro și AutoBild România.

Mai multe informații despre proiectele și competițiile în care Cristiana este implicată puteți afla pe blogul său cristianaoprea.ro, pe instagram @crissoprea sau pe pagina de facebook Cristiana Oprea.

Credit foto: Momentum Images (Attila Szabo, Flavius Croitoriu), Josef Petru

Adaugă un comentariu