Cât alcool pot consuma şoferii şi în cât timp se elimină din organism

Alcoolul este unul dintre factorii care determină cele mai multe accidente rutiere şi în România. Până la o anumită limită, alcoolemia este sancţionată doar contravenţional, dar la o valoare mai mare devine pentru şofer şi o problemă penală. 

Supărare MARE în POLIŢIE: de azi au primit INTERZIS să facă asta

Modelul DACIA ţinut la SECRET de producător: Cum arată cea mai căutată maşină din România

Valoarea alcoolemiei este dată de cantitatea de alcool pur consumată, în grame, înmulţită cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul împărţit la greutatea corporală a celui care a băut.

Codul Rutier prevede că, dacă un şofer se află la volan sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică mai mică de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni (21 la 50 puncte-amendă) şi cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile’.
În cazul în care îmbibaţia alcoolică este egală sau peste 0,40 g/l alcool pur în aerul expirat (minim 0,80 g/l alcool pur în sânge), fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În această situaţie şoferul este condus obligatoriu la un spital unde îi sunt recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. Doar rezultatul oficial al analizei de sânge realizat la o unitate medicală este probă de incriminare penală în instanţa de judecată.
Cantitatea de alcool ce poate fi consumată pentru a nu intra în sfera ‘penalului’ se poate calcula relativ simplu de fiecare consumator. Pe fiecare sticlă de băutură alcoolică este înscrisă cantitatea de alcool pur la sută de mililitri, în cazul berii această fiind, în medie, de 5 grame/100 ml. Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Această valoare înmulţită cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul împărţit la 70 (kg), da că rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Această este însă valoarea maximă a alcoolemiei care poate fi atinsă la un moment dat după ce am băut patru beri a 500 de ml. Când se atinge însă această valoare, este mai greu de stabilit.
Specialiştii mai spun că, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid şi alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut dar au şi mâncat vor avea surpriză să înverzească fiolă cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă.
Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a subiectului sau dacă acesta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exerciţiul fizic intens, dar şi aşa viteză de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe oră (cu 30% mai repede).
    Sorin says:

    Calculele voastre sunt varza, se vede ca habar nu aveti nici de fizica, nici de chimie si nici macar nu stiti sa cititi etichetele sticlelor de bautura.
    Densitatea alcoolului este 0,8, dar cantitatea se calculeaza inmultind cu aceasta valoare VOLUMUL ca sa afli MASA, nu invers. Pe sticlele de bautura e afisata concentratia in unitati de volum, nu de masa, deci o bere cu 5% alcool are 5ml de alcool pur la 100ml bere, sau, conform calculului corect, 4g.
    Restul calculelor sunt si mai fanteziste.
    Mai treceti, baieti si fete, pe la scoala, sau mai deschideti un manual de liceu, ca se vede ca nu prea ati trecut pe acolo.

    cris says:

    tot articolul e varza… nu inteleg de ce trebuie sa calculati cat poti bea, in cat timp se elimina… e simplu… conduci in curand? nu pune botul pe alcool, potoliti-va in a cauta cai de a ocoli legile

Adaugă un comentariu