Noua lege: Se schimbă modul în care șoferii vor contesta amenzile rutiere

În momentul de față, șoferii care vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea Codului Rutier trebuie să depună plângerea la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta. Acest lucru s-ar putea schimba, printr-un proiect legislativ care a fost adoptat tacit la Senat.

Noul proiect de act normativ le-ar permite șoferilor să conteste amenda chiar în județul lor de reședință, indiferent unde au fost trași pe dreapta și sancționați. „Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României‘, se arată în document.

 

Citește și:

Noul examen medical obligatoriu pentru șoferi: Nu-l treci, nu iei permisul

Poliția nu vrea să știi asta: când poate deveni nul un proces-verbal completat de Poliţia Rutieră

 

Măsurile propuse se regăsesc în Propunerea legislativă pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi al art.32 alin.(1) din Ordonanţa nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, act ce poate fi consultat integral pe site-ul oficial al Senatului României.

Proiectul a fost adoptat tacit la Senat, ceea ce înseamnă că senatorii nu au respectat termenul-limită pentru dezbatere și/sau adoptare. În consecință, se consideră că măsurile au fost adoptate automat.

Cu toate acestea, noile prevederi nu pot intra în vigore decât după ce Camera Deputaților le adoptă la rândul său. Ulterior, actul normativ trebuie semnat de Președintele României și publicat în Monitorul Oficial. Astfel, în momentul de față, legea aceasta nu se aplică.

Trebuie subliniat faptul că noul act normativ nu se adresează decât cetățenilor domiciliați în România. În cazul șoferilor care au domiciliul în altă țară, contestația va trebui depusă la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.

 

Sursa: avocatnet.ro

    Marcel says:

    In sfîrsit dreptate nenorocitii sa nu ne mai puna pe drumuri …le doresc tot raul din lume daca nu se schimba magaria asta

Adaugă un comentariu