Atenție la mașinile second hand! 4,7 milioane de kilometri dați înapoi și daune nedeclarate

Mare atenție la cumpărarea unei mașini second hand! Potrivit unui studiu realizat de InspectorAuto.ro, o treime dintre autoturismele rulate scoase la vânzare în România au kilometrajul „ajustat’. În total, peste 4,7 milioane de kilometri au fost dați înapoi!

Studiul celor de la InspectorAuto.ro a fost realizat în perioada ianuarie-mai 2019, pe un eșantion de 1.212 anunțuri de vânzare ale unor mașini second hand. Seria de șasiu era precizată în toate cazurile, pentru a lăsa impresia că vânzătorul nu are nimic de ascuns, însă tocmai mulțumită acestei informații a fost posibilă demascarea escrocilor.

Deși mașinile însumau peste 192.000.000 km reali, totalul menționat în anunțuri este mai mic cu 4,74 milioane de kilometri. Mai mult decât atât, 2,1% dintre autoturismele rulate au daune majore nedeclarate.

Deși intermediarii de mașini au lăsat vizibilă seria de șasiu, care permite verificarea istoricului de kilometri și daune, un procent foarte mic de cumpărători ajung să-și verifice mașina, majoritatea bazându-se pe noroc, pe falsa transparență a vânzătorului și pe cum arată mașina. Cumpărarea unei mașini este 90% emoție și 10% rațiune, iar vânzătorii de mașini știu asta foarte bine și o exploatează la maxim‘, susține Mihai Cune, fondatorul platformei InspectorAuto.

14% dintre mașinile second hand prezentate în anunțuri au peste 200.000 km reali. 51,5% dintre acestea au între 150.000 și 200.000 km reali, iar 21,8% au între 100.000 și 150.000. Doar 11,9% au circulat mai puțin de 100.000 km.

Mașini second hand: Cumpărătorii cei mai predispuși la țepe

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Analizând raportul dintre preț și kilometraj, cei de la InspectorAuto au concluzionat că segmentul de cumpărători cel mai predispus la țepe este format din clienții cu un buget de maximum 10.000 de Euro. Dintre mașinile rulate scoase la vânzare pe mai puțin de 10.000 de Euro, 34,4% au kilometrajul „ajustat’ pentru a afișa o valoare mai mică decât cea reală. În plus, 3,4% dintre acestea au daune majore nedeclarate în anunțurile respective.

Escrocheriile sunt prezente și în segmentul autoturismelor cu preț cuprins între 10.001 și 15.000 de Euro. Mai precis, 30,69% dintre acestea au kilometrajul măsluit, iar 1,7% prezintă daune majore.

Așadar, înainte de a achiziționa o mașină second hand, recomandăm consultarea istoricului său. Acest lucru se poate face online, prin intermediul unor platforme precum InspectorAuto sau Istoric vehicul.

 

Sursa: InspectorAuto / Sursa foto: Ant75, via Wikimedia Commons

Adaugă un comentariu