Ministrul Transporturilor promite 180 km de autostradă în 2019. Câți vom primi, de fapt

Ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, este deosebit de optimistă în ceea ce privește eficiența lucrărilor de realizare a drumurilor de mare viteză. Aceasta promite că în 2019 se vor inaugura nu mai puțin de 180 km de autostradă în România, declarație pe care Asociația Pro Infrastructură o consideră iresponsabilă și „nerușinată’.

Rovana Plumb a anunțat luni, la o dezbatere pe marginea proiectului de buget al Ministerului Transporturilor pentru 2019, că anul acesta vor fi inaugurați 180 km de autostradă. Ministrul susține că este vorba despre următoarele tronsoane de drum: Lugoj-Deva (47 km); Sebeș-Turda (41 km); Iernut-Chețani (17,9 km); Chețani-Câmpia Turzii (15,69 km); Suplacu de Barcău-Biharia-Borș (5,35 km); Centura municipiului Bacău (16 km); Drumul expres Craiova-Pitești (27,35 km); Râșnov-Cristian (10 km).

Pe hârtie, totul sună ideal, dar Asociația Pro Infrastructură (API) o critică dur pe Rovana Plumb într-o postare publică pe Facebook. Reprezentanții API acuză o „epidemie de minciună sfruntată vărsată de CNAIR și preluată fără niciun fel de filtru de liderii politici’. În opinia acestora, ministrul interimar promite „fără responsabilitate, fără rușine și fără să gândească’.

API reamintește că unele dintre tronsoanele promise la dezbaterea de luni nici măcar nu au termenul de finalizare stabilit pentru anul curent. Mai mult decât atât, nici măcar nu au început lucrările propriu-zise pe aceste segmente. Este vorba despre A3 Borș-Biharia (termen de proiectare și execuție: 19 luni), A3 Râșnov-Cristian (24 luni), A7 Centura Bacău și DX12 Craiova-Slatina (3 ani).

 

Citește și:

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

Cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Noi taxe pentru șoferii care conduc în București

Camerele CNAIR, folosite în regim de radar? Răspunsul oficial al instituției

 

Asociația Pro Infrastructură estimează că, cel mai probabil, doar 43,28 km de drum de mare viteză vor fi inaugurați în 2019. Varianta optimistă este că se vor finaliza lucrările pe 69,18 km.

Potrivit 130km.ro, site care monitorizează stadiul lucrărilor la autostrăzi, momentan se află în execuție 138,66 km la nivel național. Dintre aceștia, 133 km au termenul-limită stabilit în 2019. Găsiți aici lista tuturor segmentelor de drum aflate în execuție.

Chiar dacă s-ar respecta cu strictețe calendarul lucrărilor, ceea ce experiența ne-a învățat că este improbabil, lungimea totală a tronsoanelor inaugurate în acest an tot nu s-ar apropia de promisiunea Rovanei Plumb. După cum reiese din declarațiile sale, Ministrul interimar al Transporturilor folosește termenul „autostradă’ pentru a se referi și la șosele de centură sau drumuri expres.

După Călin Popescu Tăriceanu săptămâna trecută, astăzi epidemia de minciună sfruntată vărsată de CNAIR și preluată fără…

Publicată de Asociația Pro Infrastructură pe Luni, 11 februarie 2019

 

Sursa foto: Cristian Malița, via Wikimedia Commons

Adaugă un comentariu