Schimbări drastice propuse în Codul Rutier: amenzile vor fi de până la zece ori mai mari!

Un nou proiect de lege propune amenzi de până la zece ori mai mari. Schimbările propuse în Codul Rutier sunt cele mai aspre de până acum, dar inițiatorii proiectului sunt convinși că aceste măsuri vor reduce numărul de accidente rutiere grave. 

Update: Poliția Română infirmă că aceste propuneri ar fi fost implementate deja în legislație. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să se materializeze într-un proiect de lege care să fie promulgată de Președintele României și apoi publicată în Monitorul Oficial.

Potrivit noilor propuneri, șoferii care vor fi prinși vorbind la telefon în timp ce conduc sau cei care nu poartă centura de siguranță, riscă amenzi uriașe, cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei (de la 9 la 20 de puncte-amendă, clasa a IV-a de sancțiuni).

O altă modificare propune ridicarea nivelului de amenzi pentru depășirea limitei de viteză. Conform acesteia, conducătorii auto care depășesc limita de viteză cu 51-60 km/h vor primi între 9-20 de puncte-amendă (clasa a IV-a de sancțiuni), adică amenzi cuprinse între 1.300 și 2.900 de lei la care se adaugă suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Cei care depășesc limita impusă pe sectorul respectiv de drum cu mai mult de 60 km/h, pot primi între 21 și 50 de puncte amendă (între 3.045 și 7.250 de lei). În cazul acesta, permisul șoferului va fi suspendat pentru 180 de zile.

Situația este și mai gravă atunci când depășirea vitezei cu mai mult de 60 km/h este urmată de un accident rutier. În cazul în care sunt doar pagube materiale, se aplică sancțiuni între 51 și 120 de puncte amendă și suspendarea permisului pentru un an. Dacă în urma accidentului au rezultat victime, perioada de suspendare a permisului crește la doi ani.

Citește și:

TOP: Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

De asemenea, în noua propunere legislativă, sunt pedepsiți aspru și cei care obișnuiesc să bea înainte să se urce la volan. Cei care sunt prinși conducând cu o concentrație cuprinsă între 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat riscă amenzi cuprinse între 21 și 50 de puncte-amendă și suspendarea permisului pentru 6 luni.

Limita concentrației încadrată ca infracțiune a scăzut de la 0,8 mg/l la 0,5 mg/l. În cazul acesta, șoferul este pedepsit cu închisoarea între 1 și 5 ani sau cu amendă penală.

Potrivit propunerii de modificare a Codului Rutier, în cazul neachitării amenzii în termen de 30 de zile, permisul de conducere al șoferului este suspendat. Acest lucru contravine însă dreptului de a face contestație la procesul verbal.

Conform noilor prevederi, Poliția Rutieră va acorda o perioadă de grație de 20 de zile peste termenul legal împărțită astfel: cinci zile de la expirarea termenului de 30 de zile (timp în care este trimisă dispoziția de suspendare a permisului) și încă 15 zile de la data primirii dispoziției de suspendare, titrează i-drpciv.ro.

Șoferii vor mai fi sancționați cu amenzi usturătoare și pentru situațiile periculoase, respectiv neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată (atunci când semnalele acustice și vizuale sunt pornite), dar și pentru nerespectarea culorii roșii a semaforului. De asemenea, șoferii iresponsabili care blochează intersecțiile aglomerate vor avea de suferit.

Adaugă un comentariu