Noi reguli pentru transportul în comun: călătorii „urât mirositori” vor fi amendați

Transportul în comun din Cluj-Napoca este pe cale să-și ridice standardele. De data aceasta, nu este vorba despre înnoirea parcului auto sau despre introducerea unor noi trasee, ci despre implementarea unor reguli mai stricte în ceea ce privește igiena și comportamentul călătorilor.

Compania de Transport Public Cluj a publicat online noul regulament privind normele de conduită în mijloacele de transport în comun. Acesta se află momentan în dezbatere publică, stadiu la care va rămâne până joi, 14 martie. După această dată, normele propuse vor fi votate în cadrul Consiliului local.

Capitolul VII – Contravenții este, de departe, cea mai interesantă rubrică a actului de față. Pe lângă clasicele contravenții, precum refuzul călătorului de a se legitima controlorului sau călătoria fără un titlu valabil, noul regulament de transport în comun le interzice cetățenilor să se urce în vehicul dacă aceștia emană mirosuri neplăcute. Mai precis, punctele j) și k) stipulează că următoarele fapte constituie contravenții:

j) transportul de materiale sau alimente cu mirosuri neplacute care deranjează călătorii;
k) urcarea în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcaminte murdară și/sau urât
mirositoare.

Cetățenii care încalcă aceste norme vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

 

Citește și:

Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

 

De asemenea, călătorii însoțiți de animale de companie trebuie să aibă aprobarea Consiliului local pentru a putea circula cu ele în mijloacele de transport în comun. Potrivit regulamentului, este contravenție „introducerea și transportul de către călători în mijlocul de transport public a păsărilor și animalelor vii cu excepția cazurilor aprobate prin hotărâri ale Consiliului local sau prin alte acte normative’. Și în acest caz, amenda este prevăzută în intervalul 100-200 de lei.

Noul regulament de conduită poate fi consultat integral pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca. Consiliul local urmează să stabilească în perioada imediat următoare dacă actul va fi adoptat exact în această formă sau dacă sunt necesare anumite modificări.

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/Kixx Spotting Videos

Adaugă un comentariu