Voucherele pentru rable ar putea fi folosite și pentru achiziția de electronice

Programul de vouchere pentru rable anunțat recent de Primăria Capitalei a primit un nou amendament. Acesta propune și permiterea folosirii acelui voucher pentru achiziția de electronice și electrocasnice.

Valoarea voucherelor rămâne la 9.000 de lei, deci cei 5.000 de bucureșteni care le vor primi vor putea să cumpere și alte produse în afară de autovehicule dacă este aprobat proiectul. Amendamentul a fost propus de Primarul Capitalei, titrează Digi24, dar asta nu este singurul lucru pe care trebuie să-l aflați despre acest proiect.

Mașini sub 10.000 de euro disponibile în România

Roxana Wring, consilier general PMB din partea USR, a propus ca proiectul să restricționeze folosirea voucherelor doar pentru achiziția de automobile electrice. Wring a explicat că propunerea este un pas spre îmbunătățirea situației din București, dar că este insuficient. Consilierul general Roxana Wring susține că soluția pentru reducerea poluării este reducerea numărului de mașini din trafic.

Programul Rabla 2018 – ce acte îţi trebuie şi cum îl accesezi

Amendamentul propus de Wring a fost respins, în timp ce amendamentul propus de Primarul Capitalei a fost aprobat. Nu fără critici, însă. Consilierul Ciprian Ciucu, din partea PNL, a criticat lipsa unui plan pentru reducerea poluării și a completat declarația sa cu sublinierea că nu există dovezi că înlocuirea electrocasnicelor sau a a electronicelor va îmbunătăți calitatea aerului.

Rabla Plus – ce mașini electrice se pot cumpăra cu bonusul de 10.000 de euro de la stat

Nu putem să nu atragem atenția asupra faptului că proiectul de la primărie (link direct la PDF) are numeroase lacune. În primul rând, nu există o limită de vechime a mașinii sau o reglementare care să ateste faptul că acel vehicul a fost folosit în București și nu este o achiziție nouă, gândită special pentru a frauda acest proiect.

În al doilea rând, nu este clar dacă este restricționat în vreun fel accesul la proiect. Ce oprește un cetățean să se înscrie de două ori? Mai mult decât atât, nici măcar viitoarea deținere a unui autovehicul nu este restricționată.

Practic, un cetățean ar putea să scape de o mașină veche prin casare, să cumpere produse electronice în baza voucherului și apoi să-și cumpere un alt autovehicul rulat și poluant.

Rabla Clasic 2018: bugetul programului pentru persoane fizice s-a epuizat

Adaugă un comentariu