Yandex, serviciul de ridesharing care a înlocuit Uber în Rusia, ajunge și în România

Familia serviciilor de ridesharing din România va avea un nou membru: gigantul rus Yandex se pregătește să debuteze în țara noastră în această vară, după ce în alte șase țări a înlocuit, practic, Uber.

Potrivit hotnews.ro, gigantul rus Yandex intenționează să intre pe piața de ridesharing din România în luna iunie. Deși conducerea companiei nu a confirmat oficial informația, nici nu a negat-o: „Nu comentăm zvonuri, dar putem să confirmăm că suntem cu siguranță interesați de cele mai multe țări și regiuni ale lumii’.

Știrea este însă validată printr-un anunț de angajare postat pe site-ul oficial Yandex, unde printre cerințele postului se numără: „să scrieți rapid și corect în limbile română și engleză‘.

Fondată în 1997, Yandex este cea mai mare companie tehnologică din Rusia și administrează cel mai popular motor de căutare online din țara respectivă. La nivel global, Yandex Search este al cincilea cel mai utilizat motor de căutare, după Google, Baidu, Bing și Yahoo!.

În 2011, compania-mamă a lansat brandul Yandex Taxi. Prezent momentan în douăsprezece țări, acesta funcționează în regim de ridehailing, adică prin solicitarea unor taxiuri autorizate. În alte trei state, serviciul este cunoscut drept Yango și operează în regim de ridesharing, pe modelul Uber sau Bolt.

Yandex în România: ridesharing sau ride-hailing?

 

Citește și:

Un șofer băut a leșinat în timp ce sufla în etilotest, pe autostrada A3

Cele mai bune sisteme de infotainment din industria auto, potrivit șoferilor

Șoferii moldoveni prinși băuți la volan trebuie să spele cadavre la morgă

Mesajul dur al unei agente de poliție, grav accidentată la datorie

Cel mai rapid SUV pe gheață

Utilaje Lamborghini de 200.000 de Euro, furate dintr-o fabrică din România

Ora de Educație Rutieră la Liceu: Zece instituții au fost vizitate în prima fază a proiectului

 

Dar care dintre aceste două variante se va aplica pieței din România? Potrivit surselor hotnews.ro, Yandex nu va lucra direct cu șoferii, ci va colabora cu companii locale de transport. Cu alte cuvinte, ar urma să opereze ca serviciu de ride-hailing, însă acest lucru nu a fost confirmat oficial.

În februarie 2018, Yandex și Uber au fuzionat pe piețele din Rusia, Kazahstan, Azerbaidjan, Armenia, Belarus și Georgia. Compania mixtă este deținută în proporție de 59,3% de către Yandex, respectiv 36,6% de către Uber. Practic, în statele respective, rușii au înlocuit Uber într-o oarecare măsură.

În Moscova, Yandex a trimis pe traseu chiar și două taxiuri autonome, la sfârșitul anului trecut. Respectivele mașini sunt momentan în stadiul de testare, iar activitatea acestora este monitorizată non-stop de un inginer care ocupă locul pasagerului din față. În viitorul apropiat, Yandex speră să extindă masiv această flotă auto și să devină cel mai important furnizor de taxiuri autonome din Europa.

 

Sursa foto: captură ecran YouTube/Marques Brownlee

 

Adaugă un comentariu