5 pericole pentru mașina ta în această iarnă și cum le poți evita

Știm ce înseamnă iarna pentru un șofer. De aceea trebuie să ai grijă de mașina ta și să eviți orice pericole care pot apărea în sezonul rece.

Drumurile lungi de sărbători până la părinți, o escapadă de câteva zile la munte pentru doar câteva ore de distracție pe pârtie, gropile mascate în asfalt în drum spre muncă și cozi interminabile în anumite momente pun în dificultate șoferii pe timpul iernii. Pe lângă toate acestea, nu trebuie să uităm nici de gerul care transformă mașina de multe ori într-un cub de gheață.

Tocmai din aceste motive, iarna este ultimul moment în care să mai amâni problemele vizibile ale mașinii. Acordă-i câteva ore de atenție automobilului tău, fă o vizită în service și asigură-te că e pregătită să facă față acestei ierni. Pentru că sezonul rece poate fi mai periculos decât un drum nemarcat, cu denivelări, e important să verifici fiecare aspect al mașinii, înainte să te încumeți să o scoți pe șosea.

Citește și:

Proiectul Primăriei a fost aprobat: Cum obții 500 de lei pentru combustibil?

Amenzi mari pentru abateri considerate minore de către șoferi

Cât de productivă este o cameră fixă: Uite câte amenzi adună în două săptămâni

VW a confirmat: producția lui Passat se mută

Ora de Educație Rutieră: Un proiect în întâmpinarea șoferilor de mâine

Șoseaua de Centură a Bucureștiului – un proiect continuu

Ford vrea să scape de mirosul de mașină nouă’

Ce trebuie să conțină o trusă sanitară auto?

București este pe primul loc în Europa la aglomerație

Oferte ANAF!

 

Iată 5 pericole pentru mașina ta în această iarnă:

 

Regula de bază pentru orice șofer

Siguranța ta, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic trebuie să reprezinte o prioritate. Prima grijă pe care orice șofer trebuie să o aibă atunci când se pregătește de iarnă este schimbarea cauciucurilor. Alege anvelope de iarnă de calitate și încredere, iar drumul tău va fi mult mai sigur. Evită soluțiile de mâna a doua și, foarte important, nu folosi cauciucurile de iarnă pe timpul verii, pentru că nivelul de uzură le-ar putea face inutilizabile atunci când vei avea cu adevărat nevoie de ele.

Ca să te asiguri că încă mai sunt valabile anvelopele tale, testează adâncimea șanțurilor. Ele fac diferența între un drum parcurs în siguranță și unul cu emoții. Și pentru că suntem la acest capitol al cauciucurilor și roților, verifică de fiecare dată presiunea, pentru că aceasta ar putea să scadă considerabil odată cu temperaturile de iarnă.

Evită să mergi cu rezervorul aproape gol

Unii șoferi aleg să circule mereu cu rezervorul aproape pe roșu, mai ales prin oraș. Cum benzinăriile sunt mai mereu la doi pași, nu este un pericol că vei rămâne în pană. Problemele pot să apară din alte motive. Din cauza temperaturilor scăzute, particulele de condens din interior pot îngheța și apoi cristaliza, avertizează jurnaliștii americani de la CNN.

Nu folosi apa caldă ca să-ți dezgheți parbrizul

E una dintre greșelile pe care trebuie să le eviți iarna. Din cauza diferențelor mari de temperatură, în clipa în care vei arunca apa caldă peste parbriz, riști să te trezești cu el crăpat, ceea ce va duce la o cheltuială nedorită. Folosește metoda clasică de curățare a parbrizului, chiar dacă este mai puțin plăcută. Sau folosește metoda aceasta pentru o dezghețare rapidă a parbrizului.

Tot la capitolul parbriz intră și ștergătoarele. Schimbă-le de fiecare dată înainte de căderea zăpezii, pentru o vizibilitate mai bună atunci când ești în trafic. În clipa în care ai lăsat mașina în parcare, ridică-le, pentru a nu risca să le găsești înghețate sub un morman de zăpadă. Ai grijă când le dezgheți, pentru a nu le deteriora.

Lași mașina să se dezghețe natural

Ai auzit că temperaturile vor crește în următoarea săptămână și vrei să lași natura să facă treaba grea în locul tău? Dacă nu vrei să te trezești cu pete de rugină și zone erodate din caroserie, atunci evită această greșeală pe care unii șoferi o comit, din comoditate.

O astfel de decizie te poate pune în fața unor probleme mult mai grave care vor scădea dramatic valoarea mașinii pentru momentul în care te vei hotărî că este timpul să o schimbi pentru un model mai nou. Așteaptă ca ninsoarea să se oprească, apoi ia mătura și curăță mașina de zăpadă și gheață, chiar dacă nu mai ai în plan să o folosești în următoarea perioadă.

Uiți de ea, dacă nu ai de gând să o mai folosești

Ai găsit un loc bun și rar de parcare pe timpul iernii și te gândești că nu are rost să mai iei mașina în următoarea perioadă, cel puțin până când străzile și trotuarele nu se vor curăța de zăpadă. E un scenariu des întâlnit, dar cu efecte neplăcute. Dacă nu ai de gând să mai folosești mașina, nu trece zilnic pe lângă ea ignorând-o, ci mai pornește-o din când în când. Altfel, s-ar putea să te trezești că ai nevoie de o baterie nouă, că uleiul s-a degradat, iar plăcuțele de frână ar putea avea nevoie de o schimbare.

Toate aceste sfaturi au un singur scop: ca atunci când vei ieși cu mașina pe șosea să nu existe niciun pericol pentru tine și ceilalți participanți. Iarna nu e cel mai plăcut anotimp pentru un posesor de mașină, dar, pentru a te putea bucura de ea așa cum se cuvine în fiecare moment din an, este extrem de important să-i acorzi puțină atenție atunci când vremea se înrăutățește.

 

Sursă foto: Shutterstock / Copyright Maria Sbytova

Adaugă un comentariu