Întreținerea vopselei: cele șapte păcate capitale!

Din raiul vopselei poți ajunge imediat în iad. Și ai la dispoziție șapte păcate capitale!

Ai petrecut mai bine de două ore gândindu-te ce culoare să alegi pentru caroseria noii mașini. Când te-ai întâlnit cu ea în parcare pentru prima dată a fost dragoste cu năbădăi, iar toți amicii tăi știau că tu ai cel mai frumos colorată mașină din lume. După primele luni încă erai înnebunit de modul în care arăta, iar fiecare pată de pe acea vopsea perfect aplicată nu rezista mai mult de câteva ore.

Dar au trecut anii, prioritățile s-au schimbat, iar acum îți mai aduci aminte abia la final de săptămână să ștergi rășina de pe capotă apărută de-acum două weekenduri. Chiar și așa, tot o iubești și încerci să te revanșezi, doar că o faci greșit, iar la final, după suferințe în tăcere, vopseaua  mașinii tale va ceda. La fel și buzunarul tău.

Pe internet există zeci de metode, unele mai simple decât celelalte, pentru protejarea și curățarea vopselei auto, doar că marea majoritate este și greșită. Fie că te învață cum să cureți caroseria cu detergent casnic, fie că pun în valoare diverse produse electrice, multe dintre ele vor cauza mai mult rău. În plus, nu trebuie să uiți și de timpul pierdut cu toate acele procese inutile.

Asemenea emisiunii MythBusters, mai jos, în cele șapte coloane, vei găsi cele șapte păcate capitale referitoare la curățarea vopselei și demitizarea lor.

În primul rând, delăsarea este singura capabilă să genereze probleme majore. Fie că o să lași reziduurile biologice să zacă pe capotă zile în șir, fie că ignori „fisurile’ discrete, efectul este același: degradarea lacului, mai apoi a vopselei și, într-un final, apariția ruginii.

O altă greșeală majoră pe care mulți dintre șoferi o fac este aplicarea detergenților casnici pentru spălarea mașinii. Nimic mai greșit! De asemenea, nici cârpele vechi uitate prin colțul garajului sau prin portbagaj nu schimbă cu nimic situația. Acestea sunt pline de particule de nisip, praf și alți agenți potriviți pentru o zgâriere fină, dar sigură a stratului de lac. Nici mașinile electrice de lustruit n-ar trebui să facă parte din arsenalul tău. O utilizare necorespunzătoare va genera și mai multe necazuri. În încheiere vă amintim de prețioasele obiecte purtate pe degete. De multe ori uiți să scoți inelul primit de la bunicul și verigheta din noaptea nunții și apeși cu încredere pe suprafața udă. O clipă de neatenție, mâna alunecă de pe lavetă și uite încă o zgârietură fină. Dacă vrei să eviți toate aceste întâmplări neplăcute, citește cu atenție cele șapte rubrici de mai jos.

  1. 1. Cu un burete vechi sau cu o cârpă uitată prin colțul garajului, tu spui că rezolvi problema murdăriei de pe capotă cât ai zice pește. Greșit! Total! Mizeria și alte depuneri aflate în fibră vor acționa precum șmirghelul.

Metoda corectă: Pentru o curățare corectă a suprafeței folosește doar lavete curate.

  1. 2. Nu folosești produse profesionale de curățat. Nu-i nimic. Spiritul vopselei o să-ți bântuie cele mai plăcute vise. Orice produs poate cauza degradarea lacului, iar asta o să ducă la apariția ruginei în zonele zgâriate. Nu improviza nici cu detergenți clasici!

AUBI - Fehler bei der Lackpflege mit Teufel Christian Bruns Foto erstellt im September 2015

Metoda corectă: Pentru a nu avea probleme pe viitor nu ezita să cumperi produsele profesionale din comerț.

  1. 3. Reziduurile sau excrementele de pasăre mai sunt denumite și bombe biologice pentru lacul aplicat vopselei de pe caroserie. Dacă ai de gând să spui că Vine ploaia’ și că o să curețe murdăria, atunci mașina ta o să te urască.

AUBI - Fehler bei der Lackpflege mit Teufel Christian Bruns Foto erstellt im September 2015

Metoda corectă: În comerț există o serie de produse pentru curățarea acestor bombe biologice. Șterge bine mizeria, iar mai apoi sterilizează’ locul cu apă curată, șampon și cu o porție zdravănă de frecat. Astfel, vopseaua îți va mulțumi, iar tu te vei putea bucura de culoare și mai mult timp.

  1. 4. Din ignoranță sau poate doar din grabă, proprietarii își păstrează pe degete cele mai prețioase obiecte. Acum nu spune nimeni să-ți dai verigheta jos ori de câte ori spui că faci curat în mașină, dar când vrei să dai un poliș ca la carte îți recomandăm cu căldură să scapi de inelele prețioase. Nu de alta, dar vechile zgârieturi or să aibă de acum o serie de prieteni noi.AUBI - Fehler bei der Lackpflege mit Teufel Christian Bruns Foto erstellt im September 2015
  2. 5. Știm că uneori te apucă dorul de tinerețe și mergi singur să-ți speli mașina. Totuși, ai grijă pe unde agăți furtunul. Nu de alta, dar există mari șanse să faci o vizită la tinichigerie.

Metoda corectă: Fii atent unde lași furtunul de apă. Niciodată nu știi ce depuneri se află pe el, dar mai ales cine apasă pe butoanele instalației.

  1. 6. Știm că vrei să termini treaba mai repede, motiv pentru care pui mâna pe cea mai mare perie uscată pe care o vezi. Greșit!

AUBI - Vogeldreck auf der Autoscheibe Foto erstellt im Juni 2000 AB262000 049, AB292012 074

Metoda corectă: Mai întâi de toate verifică perii acesteia, iar mai apoi apasă cu delicatețe. Lasă mișcarea să vină natural. Lacul și vopseaua îți vor mulțumi pe viitor.

  1. 7. Deși este o soluție extrem de rapidă, mașina electrică de lustruit nu trebuie să facă parte din arsenalul tău. Pagubele provocate de supraîncălzirea zonei cu pricina pot avaria mult mai grav vopseaua. În plus, unele soluții nu sunt făcute să lucreze în asemenea procese. Ba mai mult, evită acest tip de activitate când mașina se află în bătaia razelor soarelui.

AUBI - Fehler bei der Lackpflege mit Teufel Christian Bruns Foto erstellt im September 2015

Verdit:

Curățarea murdăriei de pe caroserie poate părea simplă și la îndemâna oricui. Din păcate, mulți greșesc. Fie că utilizează lavete murdare, fie că folosesc produse necorespunzătoare, toate aceste practici dăunează vopselei. Nu uita că atunci când vrei să vinzi mașina, aspectul va conta foarte mult.