(P) Particularitățile unui roadster: de ce să conduci o astfel de mașină

Un roadster creează confuzii. Pe de o parte este normal, fiind o mașină populară pentru o anumită categorie de șoferi. Pe de altă parte, ar fi bine să înțelegem ce îl diferențiază în lumea auto. Află care sunt particularitățile unui roadster și de ce să conduci o astfel de mașină.

Ce este un roadster

Un roadster este o mașină sport cu două locuri, ce poate avea acoperiș complet descoperit sau retractabil. În cazul unui roadster cu acoperiș retractabil, acesta poate fi construit din material textil (soft roof) sau metal (hard roof).

O astfel de mașină se remarcă printr-un design compact, fiind construită cu o atenție deosebită în ceea ce privește dinamica caroseriei și greutatea șasiului. Toate aceste detalii sunt pentru viteză și bucuria condusului.

Dacă te gândești la roadster ca la un coupé, vei vedea că există diferențe între ele.

Mașini roadster care au făcut istorie

Sunt câteva modele de roadstere care au făcut istorie, respectiv au devenit apreciate în lumea auto. Porsche Boxster, Mercedes-Benz SL, Audi R8 Spyder sau BMW Z4 sunt pe listă.

Totuși, un roadster legendar este MX-5 Miata de la Mazda. Putem spune că, odată cu prima generație lansată în 1989, a fost un succes de răsunet în ceea ce privește categoria de roadstere lightweight, respectiv cu o greutate redusă.

În prezent, roadsterul nipon rămâne un etalon în acest segment auto pentru entuziaștii vitezei și ai mașinilor cu două locuri. De altfel, rămâne cel mai bine vândut roadster din lume, asta și datorită prețului mai accesibil față de competitorii lui direcți.

De ce să conduci un roadster

Se spune că niciun alt vehicul nu transmite sportivitatea și libertatea unui roadster. În contextul apariției multor mașini echipate cu motorizări puternice, această afirmație este cu atât mai interesantă. Chiar dacă inițial a fost percepută ca o mașină de curse, asta și datorită mașinilor mari și grele ale anilor 1900, în prezent un roadster nu este nicidecum o mașină de curse, dar îți va oferi senzația asta.

Dacă ești genul de șofer care iubește adrenalina, sportivitatea și conducerea mașinilor fără acoperiș, un roadster este cea mai bună alegere. În plus, sunt mașini cu suspensii dinamice, având o direcție și manevrabilitate impresionante pe șosea.

Un roadster este ideal pentru călătorii extra-urbane, cum ar fi tranzitarea unor drumuri pitorești. Cum este o mașină asociată cu trăirea unor senzații tari de viteză, pe autostrăzi și drumuri bune îi vei putea simți cu adevărat performanțele tehnice. Desigur, prin prisma designului, și în oraș va atrage multe priviri.

Costul de achiziție și cheltuielile de întreținere sunt considerabil mai mari față de o mașină obișnuită, însă ai văzut deja satisfacțiile aduse de un roadster. Tu decizi dacă merită.

Roadster vs. Coupé

Mulți confundă un roadster cu un coupé. În fond, chiar dacă par caroserii similare, diferențele sunt următoarele:

  • roadsterul este conceput cu două locuri și cu două uși, pe când un coupé poate avea două uși, însă patru locuri. Așadar, este o mașină limitată ca spațiu.
  • roadsterul îți oferă posibilitatea de a conduce o mașină cu caroserie deschisă, fiind o particularitate definitorie. Sunt și coupé-uri care au acoperișuri retractabile, dar, totodată, sunt multe modele cu acoperiș fix. Altfel spus, nu orice coupé poate fi roadster.
  • chiar dacă un coupé este mai cizelat la interior, adică construit cu o atenție la detalii și confortul pasagerilor, un roadster rămâne o mașină surprinzătoare în ceea ce privește adrenalina și viteza.

Conducerea unui roadster presupune, de fapt, adoptarea unui anumit stil de viață. Libertatea de a explora mediul exterior la volan, înțelegerea performanțelor tehnice și plăcerea pură de a conduce o astfel de mașină completează personalitatea unui șofer de roadster.

Sursa foto: Shutterstock

taguri
Adaugă un comentariu