Schimbarea bateriei la cheia auto

Există servicii contra cost pentru înlocuirea bateriei-pastilă la cheia auto. Sau o poți face chiar tu, gratis!

Nu mai mișcă nimic: nici „bip’, nici „clac’! Poți să apeși de oricâte ori vrei, din toate pozițiile, pe toate direcțiile. Nu-i așa că e aiurea să stai lângă mașină și să te uiți la ea, să nu poți să intri înăuntru și să iei loc la volan?

Dar s-a consumat bateria telecomenzii de la cheie și nu ai altă variantă decât să o înlocuiești. La unele variante de chei, mai vechi, un LED care se aprinde intermitent atrage atenția asupra reducerii critice a resurselor bateriei cu ceva timp înaintea epuizării acestora. Mașinile mai noi se folosesc de ecranul de pe consola centrală sau de la bord pentru a-ți aduce la cunoștință lucrul respectiv.

Dacă s-a ajuns la o asemenea fază, înseamnă că este cazul să nu mai amâni schimbarea bateriei. Practic, oricum poți deschide ușa mașinii cu partea mecanică a cheii, dar pornirea nu va fi posibilă dacă cipul din telecomandă nu mai e alimentat și, prin urmare, nici recunoscut la bordul automobilului.

Nu este exclus ca epuizarea totală a bateriei să scoată complet din uz partea electronică a cheii și să fie nevoie de achiziționarea unei chei cu telecomandă noi. În funcție de marca mașinii, prețul său poate să urce până la câteva sute de euro.

„Cea mai recentă generație de chei poate funcționa 3 sau 4 ani cu o singură baterie’, a observat un tehnician de service din Hamburg. Cu sistemele keyless-go, lucrurile stau diferit. Realizând funcții mai complexe, acestea au nevoie de baterii mai puternice.

Citește și…

Record în România: cea mai lungă distanță parcursă cu o mașină electrică

Skoda Kodiaq RS debutează în România 

Accidentele rutiere ucid 1.35 milioane de oameni pe an

Nici Mercedes-Benz nu s-a gândit la asta! Ford patentează centurile încălzite

Pericol pentru circulație: podul peste Argeș de la Adunatii Copaceni

Un record inedit în SUA: 1.6 milioane de kilometri cu un Hyundai Elantra

Skoda Scala se prezintă: Înlocuitorul lui Rapid e gata de debut

Second-hand | Mazda CX-5 de la 12.000 de euro: Tinerețe fără bătrânețe

Cele mai frecvente motive pentru care autoturismul tău refuză să pornească

 

O baterie este mult mai ieftină și ușor de obținut decât o cheie cu telecomandă. Pentru numai câțiva euro, situația este remediată în câteva minute. Unele ateliere service oferă gratuit serviciul respectiv, cerând bani numai pentru cumpărarea bateriei. Mai sunt și ceasornicari care se implică în schimbarea bateriilor de chei auto la prețuri minime. „Nu sunt diferențe esențiale între a deschide un ceas electronic sau o cheie auto’ – ne-a confirmat un ceasornicar de la chioșcul unui mall.

Bateria poate fi cumpărată la preț convenabil de la supermarketuri și, de ce nu, poate fi înlocuită cu efort și deranj minime chiar de posesorul automobilului. În plus, acesta este și modul cel mai ieftin de a rezolva problema. Destule dintre manualele de utilizare ale automobilelor includ referiri la tipul bateriei din cheia cu telecomandă și indicații privind toate secvențele lucrării de înlocuire. Foarte probabil, pe YouTube se găsește și un material video care înfățișează desfășurarea înlocuirii.

În pofida diversității cheilor, schimbarea bateriei se face, în general, astfel: se extrage cheia mecanică din compartimentul său, apoi carcasa se desface cu ajutorul unei șurubelnițe, atent, fără forțări exagerate. Se scoate bateria veche și se pune – exact în aceeași poziție – bateria nouă, după care se închide carcasa. Eventual, înainte de scoaterea bateriei vechi, i se face o poză cu mobilul pentru verificarea vizuală ulterioară a poziționării.

Atenție: operațiunea de înlocuire nu trebuie să dureze prea mult, altfel s-ar putea șterge softul de pe cheie. Dacă se întâmplă așa ceva, devine necesară o vizită la un service. Bateriile potrivite pot fi precis identificate după indicativele scrise pe carcasa lor. Pentru sistemele keyless-go trebuie utilizate numai baterii de cea mai bună calitate, altfel va fi necesară o nouă înlocuire mai curând decât ar fi de așteptat.

 

Tipuri de baterii pentru cheile auto – Ce spun indicativele de pe baterii?

Dacă nu ești sigur ce model anume de baterie se potrivește la cheia mașinii tale, verifică manualul său de utilizare sau caută pe Google. Dincolo de aceasta, examinarea bateriei vechi va fi de folos. Cele mai multe baterii pentru cheie sunt de tip litiu-dioxid de magneziu și sunt marcate cu litera C. Litera următoare se referă la formă: R, de la rotund. Cele patru cifre care urmează indică diametrul și înălțimea bateriei în mm. De exemplu, indicativul CR 2025 se traduce astfel: baterie rotundă cu litiu-dioxid de magneziu, diametru de 20 mm și înălțime de 2,5 mm.

Adaugă un comentariu