STUDIU: Android Auto și Apple CarPlay distrag atenția șoferului de la drum

Sistemele care permit conectarea smartphone-ului la unitatea multimedia a mașinii distrag atenția șoferului de la drum, arată un studiu al unei asociații de siguranță englezești fondată în 1956.

Potrivit IAM RoadSmart, utilizarea Android Auto sau Apple CarPlay este la fel de periculoasă precum conducerea în stare de ebrietate. Englezii au efectuat teste împreună cu FIA și încă două organisme, iar descoperirile lor arată că aceste sisteme îi distrag atenția șoferului de la drum pentru până la 16 secunde în timpul utilizării. La o viteză de 70 de mile pe oră, adică 112 km/h, cele 16 secunde înseamnă peste 500 de metri, timp în care șoferul nu este atent la pericolele din față.

Android Auto se schimbă radical – Cum va arăta noua aplicație

Concluzia studiului este că timpii de reacție ai șoferilor în timpul utilizării sistemelor Android Auto și Apple CarPlay sunt la fel de slabi ca în cazul în care un conducător auto este sub influența alcoolului sau a drogurilor. Pericolul este similar cu cel al folosirii telefonului mobil în timpul conducerii, fie pentru apeluri vocale sau pentru citirea și trimiterea de mesaje.

Waze a fost integrat în Android Auto – cum funcţionează

Evident, diferența majoră între un șofer care conduce sub influența alcoolului sau a altor substanțe și utilizarea de Android Auto sau Apple CarPlay este că persoana care utilizează aceste tehnologii se poate opri din ce face și să devină din nou atent la drum, lucru imposibil în cazul consumului de alcol sau de stupefiante. Practic, un șofer care nu este atent la drum din cauza Apple CarPlay sau Android Auto poate instant să redevină atent și să renunțe la sistemul respectiv, ceea ce nu se poate face în cazul consumului de alcool.

Android Auto devine aplicație de sine stătătoare

Apelurile telefonice efectuate și purtate cu smartphone-ul în mână încetinesc timpii de reacție cu 46 de procente, afirmă realizatorii studiului citat în acest material. Încetinirea timpilor de reacție în cazul consumului de alcool în limitele permise de legislația din Regatul Unit este de cel puțin 12 procente în raport cu un șofer treaz și complet atent la drum. Cei care conduc sub influența cannabisului au un timp de reacție redus cu cel puțin 21 de procente, în timp ce șoferii care citesc sau trimit mesaje la volan au timpii de reacție încetiniți cu cel puțin 35 de procente.

Acest sistem multimedia îți transformă smartphone-ul în display auto

Între timp, pericolul adus de sistemele Android Auto sau Apple CarPlay aduce o scădere de 53 până la 57% a atenției la drum și a reacției șoferilor, iar rămânerea doar la comenzile vocale încetinește reacțiile șoferului cu 30% pentru Android Auto, respectiv 36% pentru Apple CarPlay.

Indiferent de motivul care mărește timpii de reacție ai șoferului și reduce atenția acestuia la drum, sunt afectate distanțele de frânare, capacitatea de a detecta o situație de urgență, transformă o situație banală într-o situație de urgență și afectează capacitatea de a păstra banda de rulare.

O scurta introducere in lumea Android Auto

Cea mai periculoasă parte la aceste sisteme integrate atât de producătorii auto, cât și de giganții software este că îi face pe șoferi să subestimeze timpul pe care îl petrec cu ochii în ecran în loc să se uite la drum cu până la cinci secunde. Cu alte cuvinte, ceea ce ți se pare o privire scurtă înseamnă, în realitate, cinci secunde sau chiar mai mult.

Waze a fost integrat în Apple CarPlay: Va debuta în iOS 12

Voluntarii care au participat la acest studiu nu au reușit să reacționeze la stimulii de pe marginea drumului când foloseau oricare dintre cele două sisteme, iar timpii lor de reacție au scăzut cu până la 50 de procente în raport cu testele efectuate fără utilizarea acestor sisteme. Un șofer are nevoie de 11 până la 16 secunde, în medie, pentru a efectua o operațiune pe ecranul multimedia pe care funcționează un sistem Android Auto sau Apple CarPlay.

Noutate în industrie: conectivitate smartphone wireless

Cea mai simplă soluție pentru a nu le permite acestor sisteme să îți afecteze atenția la volan este să nu faci schimbări de traseu în timp ce vehiculul este în mișcare și să schimbi melodia ascultată sau volumul acesteia doar folosind butoanele pe care le ai pe volan.

Apple CarPlay primește un update major. Cum va arăta de acum înainte

Via | IAMRoadSmart

Adaugă un comentariu