Cât costă să îţi pregăteşti autoturismul pentru iarnă?

Iarna a venit cu o lună mai devreme, în multe zone din ţară, aşa că şoferii au început să calculeze cât costă să îţi pregăteşti maşina pentru iarnă, cu anvelope noi, lanţuri antiderapante sau cu lichid de dezgheţat parbrizul.

În marile magazine, la raionul auto, deja au fost scoase la vânzare cauciucurile de iarnă. Acestea sunt obligatorii pentru toate autovehiculele care circulă pe drumuri acoperite de zăpadă.

Cum a ajuns să arate Michael Schumacher la patru ani de la accident

De ce în Roma italienii nu lasă mașinile parcate în viteză? | VIDEO

Preţul unei anvelope de iarnă, nouă, porneşte de la aproximativ 150 de lei şi poate depăşi, în cazul celor produse de marile companii, 600 de lei. Astfel, un şofer care are nevoie de toate cele 4 anvelope de iarnă va plăti între 600 şi 2.400 de lei pentru acestea, în funcţie de dimensiunile cauciucului şi producătorul acestuia. Pentru cele mai frecvente dimensiuni ale cauciucurilor, prețul mediu este de 1.200-1.400 lei.

Potrivit articolului 100, alineatul 6 din Codul Rutier, „conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori care sunt uzate peste limita admisă se încadreaza în clasa IV de sancţiuni, adică între 9 şi 20 de puncte-amendă’. Un punct-amendă reprezintă, valoric, 10% din salariul minim brut pe economie, care, în prezent este 1.450 de lei. De anul viitor, însă, amenzile de circulaţie cresc cu 31%, dacă salariul minim brut pe economie va ajunge la 1.900 de lei, aşa cum a propus ministrul Muncii.

Adio permis în format fizic! Ce le vom arăta polițiștilor!

N-A MAI SUPORTAT și A RĂZBUNAT MII DE OAMENI! Vrei să mă dau jos la tine?’

Motorina se scumpeşte de la o zi la alta, dar uite ce urmează

Cât costă să îţi pregăteşti autoturismul pentru iarnă?

Lanţurile antiderapante nu au fost puse încă la vânzare în toate hipermarketurile, dar în majoritatea benzinăriilor, şoferii pot găsi astfel de seturi, cu preţ de pornire de aproximativ 70 de lei, care pot costa, însă, şi câteva mii de lei în cazul celor complexe. Aceste seturi conţin două rânduri de lanţuri antiderapante, câte unul pentru fiecare roată de tracţiune.

De asemenea, lichidul de spălat parbrizul trebuie înlocuit, iarna, cu unul care are o concentraţie mai mare de alcool şi care nu îngheaţă la temperaturi scăzute. Preţul unui bidon de 5 litri variază între 6 şi 15 lei.

Foarte util este şi spray-ul pentru dezgheţarea încuietorilor şi a parbrizului. Un recipient de aproximativ 350-400 de mililitri costă între 20 şi 40 de lei, în funcţie de cantitatea de soluţie de degivrare pe care o conţine şi de temperatura până la care este eficientă. Citeşte mai mult.

Cum să dezgheți ușa la mașină eficient! Atenție! Nu folosi apă fierbinte!

Cât de utile sunt lanţurile antiderapante iarna

Adaugă un comentariu