Această campanie șocantă te va convinge să porți centura de siguranță

Autoritățile din Noua Zeelandă au lansat recent o campanie de conștientizare a importanței purtării centurii de siguranță.

Zece supraviețuitori ai unor accidente grave au pozat într-un pictorial care le reconstituie rănile provocate atunci. Imaginile sunt tulburătoare, dar consecințele ar fi fost fatale pentru oricare dintre cei implicați dacă subiecții nu ar fi purtat centura.

Intitulată „Belt up, live on‘, campania a fost demarată de Agenția Națională de Transporturi din Nouă Zeelandă pentru a sublinia vitalitatea acestui sistem de siguranță pasivă. Inițiativa a prins contur pornind de la două adevăruri îngrijorătoare:

  1. Conform instituției, 90 de neozeelandezi mor anual în accidente rutiere din cauză că nu poartă centura de siguranță;
  2. Numeroase sondaje de opinie au dezvăluit o preconcepție a bărbaților, aceea că mesajele despre importanța centurii nu li se adresează lor, ci ar fi destinate copiilor sau bătrânilor.

Cei zece șoferi care au pozat pentru pictorialul de față sunt dovada vie a faptului că prejudecata respectivă este o aberație. Fiecare dintre ei a trecut prin câte un accident rutier grav, iar centura de siguranță este cea care le-a salvat viețile.

O centură de siguranță chiar poate lasa urme precum acestea‘, explică Dr. Natasha McKay, care a fost consultant în cadrul campaniei. „Îți va salva viața, dar te va lăsa cu un semn pentru a-ți arăta cum anume a făcut-o‘. Nota bene: de cele mai multe ori, o centură de siguranță nu va lăsa urme precum cele din galeria foto atașată, ci doar o mică inflamare a zonei în care a fost apăsată pe corp.

 

Citește și:

Probabil cel mai absurd hibrid pe care îl vom vedea vreodată

Cutie manuală versus automată: Care este cea mai bună opțiune?

Break versus SUV: Care este cea mai bună alegere pentru tine?

Cum să reduci costurile cu reparațiile mașinii?

Verificare rovinieta: Cum vezi dacă rovinieta mai e valabilă?

Bucureștenii vor plăti impozite mai mari

 

Willy Carberry, unul dintre supraviețuitorii care figurează în albumul foto, îndeamnă toți șoferii și pasagerii să pună siguranța pe primul loc: „Pune-ți naibii centura! Nu contează cât de scurt e drumul tău. Nu știi niciodată cine îți va ieși în cale în intersecție, lovindu-te din lateral, sau ieșind cu spatele dintr-o parcare, sau când o bătrână face accident vascular cerebral în timp ce conduce‘.

Imaginile sunt afișate pe panouri publicitare în toată Noua Zeelandă, iar mărturiile supreviețuitorilor și clipurile în care le sunt reconstituite rănile originale pot fi consultate pe site-ul oficial al campaniei.

Dacă nu aveai obiceiul să porți centura de siguranță când te aflai la volan sau pe orice loc dintr-un autovehicul, indiferent din ce motiv, sperăm ca acest pictorial să îți schimbe radical atitudinea. Centura poate face diferența dintre viață și moarte, lucru valabil chiar și pentru pasagerii de pe bancheta din spate. Ținem să notăm și faptul că un pasager fără centură pe bancheta din spate poate să ucidă șoferul sau pasagerul din fața acestuia în cazul unui impact, iar situația aceasta este posibilă atât în caz de impact frontal, cât și în cazul în are vehiculul în care se află aceștia este lovit din spate.

Sursă foto: NZ Transport Agency, via beltedsurvivors.nz

Adaugă un comentariu