A fost cândva cel mai bun drum din lume! Povestea șoselei din România, inaugurată de împăratul Traian, funcțională și astăzi

Există în țara noastră un drum vechi de 2.000 de ani, care este încă funcțional. Este vorba despre drumul dintre Drobeta-Turnu Severin şi actuala localitate Sarmizegetusa, fosta capitală Ulpia Traiana.

Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost capitala provinciei romane Dacia. Situată la o distanță de 40 de km de Sarmizegetusa Regia, capitala anterioară a regatului dac, colonia Ulpia Traiana a fost întemeiată după cucerirea acestuia de către împăratul Traian, între anii 108-110.

Alegerea amplasamentului pentru întemeierea orașului s-a făcut în baza avantajelor strategice și economice, cu Munții Retezat la sud și Munții Poiana Ruscă la nord, constituiau bariere naturale greu de străbătut pentru eventualii atacatori.

MARE ATENȚIE! Dacă ai maxim 5.000 de euro, astea sunt MAȘINILE PE CARE TREBUIE SĂ LE CUMPERI!

ROAD RADE FILMAT în ROMÂNIA! După ce au văzut clipul, polițiștii au luat o DECIZIE INCREDIBILĂ!

Prima mașină adevărată fabricată în România! Se vindea ca pâine caldă!

Aici, Traian a construit ceea ce a fost pentru multe sute de ani “cel mai bun drum din lume”. Șoseaua leagă Drobeta-Turnu Severin de actuala localitate Sarmizegetusa, fosta capitală Ulpia Traiana.

Cei aproximativ 200 de kilometri de drum au fost realizaţi în câteva luni, cu un efort material şi uman imens. Construcţia a fost atât de solidă, cu infrastructură de un metru adâncime, încât porţiuni mari sunt înglobate şi acum în drumul modern (Drumul European 70 – n.r.) dintre cele două localităţi. Această realizare a fost depăşită abia acum câţiva ani de americani, cu tehnologia de acum. Adică au realizat aceeaşi lungime de cale rutieră într-un timp mai scurt’, a declarat pentru Libertatea Victor Constantinescu, inventator în tehnologia contrucţiilor de drumuri.

Ce mașină conduce Cosmin Contra, noul selecționer al României

Un șofer a îndrăznit’ să-i dea flash-uri unui taximetrist! Ce a urmat a speriat pe toată lumea! | VIDEO

Cum construiau romanii drumurile?

Drumurile făcute de romani erau extrem de rezistente.  Pentru șosele, romanii puneau două straturi de plăci de piatra foarte bine cimentate între ele, astfel incât drumurile rezultate erau extraordinar de durabile. Calitatea acestor drumuri moștenite atestă o tehnologie superioară, la vremea când erau folosiți caii ca mijloc de transport.

roman

Așa arăta un drum roman ↑

Adaugă un comentariu