NASA își ia adio de la robotul Opportunity, care explora planeta Marte de 15 ani

NASA a anunțat oficial „decesul’ robotului Opportunity, care explora suprafața planetei Marte încă din 2004. Proiectat pentru a funcționa timp de trei luni, rover-ul poreclit Oppy și-a depășit cu mult toate obiectivele.

Opportunity a fost trimis pe Planeta Roșie în 2004, proiectat să reziste timp de 90 de zile în condițiile dure de acolo. Rover-ul a întrecut toate așteptările, supraviețuind mai bine de 14 ani, adică de 55 de ori mai mult decât anticipau specialiștii.

În tot acest timp, robotul a folosit energie solară pentru a-și reîncărca bateriile constant, iar pe timpul furtunilor de nisip sau în alte condiții meteo extreme, intra în hibernare.

În final, tot o furtună de nisip este cea care a pus capăt definitiv misiunii lui Oppy. Agenția Spațială Americană a pierdut contactul cu rover-ul în vara lui 2018, iar săptămâna trecută a anunțat oficial „decesul’ acestuia.

 

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

45 kilometri este distanța totală străbătută de Opportunity în cei 15 ani de activitate, timp pe care l-a petrecut cât se poate de productiv: a trimis peste 217.000 de fotografii către NASA, a studiat zeci de roci și a descoperit dovezi solide ale unor foste ape de pe suprafața planetei Marte.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, subliniază importanța muncii depuse de robotul Opportunity în contextul viitoarelor vizite făcute de oameni pe Planeta Roșie: „Datorită misiunilor inovatoare precum cea desfășurată de Opportunity, va veni o zi în care bravii noștri astronauți vor păși pe suprafața planetei Marte. Și când sosește ziua respectivă, o parte din acea primă urmă de pas va aparține bărbaților și femeilor care au coordonat proiectul Opportunity și rover-ului care a sfidat probabilitățile, realizând atât de multe în numele explorării‘.

Poate că și Elon Musk îi va fi recunoscător micului rover. Antreprenorul este 70% sigur că se va muta pe Marte în viitorul apropiat.

 

Sursa foto: NASA, via YouTube/CNET

Adaugă un comentariu