Nokian anunță anvelopele inteligente, care se adaptează singure la condițiile rutiere

Producătorul finlandez Nokian a oferit primele detalii cu privire la anvelopele inteligente care vor intra pe piață în următorii ani.

Cea mai interesantă caracteristică a acestora este abilitatea de a se adapta automat la condițiile drumului, astfel încât să-și prelungească pe cât posibil durata de viață și să garanteze siguranță deplină.

Nokian anunță, printr-un comunicat de presă, că anvelopele inteligente vor fi dotate cu senzori care îi transmit în timp real șoferului informații utile despre gradul de uzură a cauciucului, pe baza cărora acesta va hotărî când trebuie schimbate. Aceasta este doar primul stadiu al dezvoltării „smart-pneurilor’.

În cea de-a doua etapă, anvelopele se vor adapta singure la condițiile meteorologice și rutiere, fără a mai fi nevoie ca persoana de la volan să acționeze în vreun fel. Teemu Soini, responsabilul cu noile tehnologii în cadrul companiei, detaliază viitoarea funcție: „Aceste anvelope s-ar putea adapta automat la condițiile meteorologice și la condițiile drumului, schimbând modelul benzii de rulare, spre exemplu. În condiții de ploaie, canelurile care stochează apă ar putea crește în volum și ar putea reduce riscul acvaplanării‘.

Citește și:

Schimbări la polițele RCA: ce criterii noi de risc ar putea fi introduse

Test de frâne în condiții extreme

Cea mai mare paradă de mașini autonome organizată vreodată

Cele mai periculoase șosele din România

Tot ce trebuie să știi despre verificarea unei mașini second hand

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

 

Oficialii Nokian precizează, totuși, că tehnologia respectivă încă nu este disponibilă: „Industria a făcut deja primii pași către anvelope inteligente, iar senzorii deja sunt frecvent utilizați pentru a măsura presiunea. Totuși, anvelope cu adevărat inteligente nu există încă‘.

Principalele provocări pentru îndeplinirea acestui vis sunt creșterea durabilității senzorilor și integrarea organică a tehnologiei în procesul de producție în masă a pneurilor.

Reprezentanții companiei finlandeze sunt convinși că anvelopele vor dispune de foarte multe funcții „smart’ în maximum cinci ani, ceea ce va ușura enorm viața șoferilor. Spre exemplu, nu vor mai trebui să aștepte ca volanul să vibreze pentru a deduce anumite probleme la nivelul roților.

 

Sursa foto: Nokian Tyres

Adaugă un comentariu