Rabla 2019 – Când începe programul și care este prima de casare?

Ministerul Mediului a anunțat oficial când debutează programul Rabla 2019, valoarea primei de casare și numărul de tichete ce vor fi acordate în cadrul proiectului.

Programul Rabla 2019 începe vineri, 12 aprilie, cu o săptămână mai târziu decât promisese inițial Grațiela Gavrilescu, Ministrul Mediului. În ceea ce privește bonificațiile acordate și numărul voucherelor disponibile, situația rămâne neschimbată: prima de casare este de 6.500 de lei, iar bugetul permite distribuirea a 35.000 de tichete celor înscriși în programul Rabla 2019.

Programul Rabla 2019 – Bugetul proiectului se va dubla

6.500 de lei este suma standard, dar acesteia i se pot adăuga bonusuri, în funcție de tipul autoturismului nou ce urmează a fi achiziționat. Spre exemplu, dacă beneficiarul programului alege o mașină ce emite maximum 96 grame CO2/km, statul îi va acorda 1.000 de lei în plus. Dacă viitorul vehicul are sistem hibrid (fără plug-in), primei de casare i se adaugă 1.700 de lei. Astfel, bonificația poate atinge valoarea maximă de 9.200 de lei.

Programul Rabla 2019 are un buget de 320 de milioane de lei, sumă ce ar permite distribuirea a 35.000 de tichete de câte 9.200 RON cetățenilor eligibili. Probabil că nu toate persoanele înscrise în program vor opta pentru mașini cu sistem hibrid, deci voucherele vor avea o valoare mai mică, ceea ce înseamnă că Ministerul Mediului va putea emite mai multe.

Mai mult decât atât, reprezentanții Ministerului Mediului au anunțat că intenționează să dubleze bugetul programului Rabla 2019 de-a lungul anului, ceea ce înseamnă că – în total – vor putea fi acordate circa 70.000 de tichete pentru cetățenii care își casează vechiul autoturism.

Programul Rabla Plus 2019 – Cât primești pentru a cumpăra o mașină ecologică?

Citește și:

Uite de ce a renunțat la o colecție de Lamborghini

Românii optează tot mai rar pentru mașini second-hand

Designerul lui Bugatti Veyron va proiecta mașini pentru Rolls-Royce

Modelele Dacia comercializate în România primesc ediția limitată Techroad

7 din 10 șoferi regretă că au cumpărat o mașină electrică

Primul cuplu căsătorit care câștigă un rally raid la Cupa Mondială

 

Tot vineri, 12 aprilie, debutează și programul Rabla Plus 2019. Acesta este menit să sprijine cetățenii români care își doresc să achiziționeze o mașină ecologică. Ministerul Mediului acordă vouchere în valoare de 20.000 de lei în vederea cumpărării unei mașini hibride plug-in și 45.000 de lei pentru un vehicul 100% electric. Bugetul programului Rabla Plus este de 93 de milioane de lei, sumă ce ar putea acoperi acordarea de 2.000 de tichete pentru mașini electrice sau 4.600 de tichete pentru mașini hibride plug-in.

Deși planul inițial era ca mașina destinată casării să aibă ITP valabil, Grațiela Gavrilescu a anunțat la începutul acestei luni că măsura a fost eliminată. „Am hotărât, făcând o analiză clară, la rece, și am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o mașină care stă în curtea unui cetățean să fie scos. Dacă eu am mașina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziționa o mașină nouă‘, a declarat Ministrul Mediului.

 

Sursa foto: Unsplash.com/Sean Stratton

Adaugă un comentariu