Programul Rabla 2019: ITP-ul nu mai este obligatoriu pentru mașina veche

Valabilitatea ITP-ului în cazul mașinii vechi nu mai este o condiție a programului Rabla 2019! Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, anunță că a emis un ordin de ministru prin care este eliminată această obligativitate ce împiedica mulți români să se înscrie în programul Rabla 2019.

Mai sunt doar câteva zile până când încep înscrierile în programul Rabla 2019. Românii dornici să își caseze vechiul autoturism, pentru a primi un discount considerabil la achiziționarea unuia nou, vor putea depune cereri în acest sens începând de vineri, 5 aprilie.

În cadrul unei ședințe de Guvern, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, a confirmat faptul că bugetul programului Rabla a fost adoptat oficial. Suma totală alocată este de 322 milioane de lei, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de români vor putea beneficia de vouchere. Oferta este valabilă nu doar pentru persoane fizice, ci și pentru persoane juridice.

Programul Rabla 2019 – ITP-ul nu mai este obligatoriu

Un detaliu extrem de important este faptul că a fost eliminată obligativitatea ca mașina veche dată la casat să aibă inspecția tehnică periodică valabilă: „Am hotărât, făcând o analiză clară, la rece, și am emis ordinul de ministru prin care ITP-ul pentru o mașină care stă în curtea unui cetățean să fie scos. Dacă eu am mașina în curte nu o să mă mai duc să plătesc o taxă în plus când pot să mă duc să o dau pentru a achiziționa o mașină nouă‘, a anunțat Grațiela Gavrilescu, citată de Agerpres.

Ministrul Mediului își explică decizia astfel: „Interesul nostru este să le scoatem de peste tot, din parcări, din curțile oamenilor, nu avem nevoie să blocăm acest sistem care este derulat de foarte mult timp și care funcționează foarte bine și în sensul în care facem și eforturi financiare pentru ca în fiecare an să reușim să dublăm numărul de prime de casare‘.

Programul Rabla 2019 – Care sunt celelalte condiții?

 

Citește și:

Programul Rabla 2019 a început oficial. Care sunt condițiile?

Martorii de bord – Peste 50 de semne explicate

Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Gabi Tamaș, prins conducând cu 205 km/h, băut și fără permis valabil

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

 

Recent, Ministerul Mediului a introdus o serie de noi condiții pe care cetățenii trebuie să le bifeze pentru a se putea înscrie în programul Rabla. Aceștia trebuie să aibă cetățenie română, să nu aibă datorii la stat și să cumpere o mașină nouă care emite cel mult 120 g CO2/km. În plus, autoturismul predat spre casare trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani și – conform anunțului de atunci al instituției – să aibă ITP valabil. Acest ultim criteriu a fost eliminat, în cele din urmă – o decizie înțeleaptă, în folosul cetățenilor interesați de program.

Ordinul menționat de doamna Gavrilescu este, mai precis, proiectul de ordin privind modificarea Ghidului de finanțare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017. Documentul poate fi citit integral aici.

Trebuie precizat că actul încă nu a intrat în vigoare. Acesta trebuie adoptat întâi de Ministerul Mediului, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Adaugă un comentariu