Programul Rabla Plus, varianta germană – Subvenții de 1,2 miliarde de Euro pentru mașini electrice

Se prelungește programul de subvenții oferite de Guvern pentru achiziționarea de mașini electrice, în Germania. Deși sprijinul financiar al statului trebuia să se încheie în iunie 2019, agenția Reuters anunță că versiunea germană a programului Rabla Plus va fi prelungită până la finalul anului 2020.

1,2 miliarde de Euro au alocat Guvernul german și producătorii auto locali programului de stimulare a achiziționării de mașini electrice, proiect început în iunie 2016. Deși strategia era programată să se desfășoare până în iunie 2019, jurnaliștii Reuters scriu că până în momentul de față nu s-au cheltuit decât aproximativ 500 de milioane de Euro.

Rabla Plus în Germania – Cât primește fiecare cetățean?

Ministerul Economiei a emis un document prin care cere prelungirea acordării acestor subvenții, de câte 4.000 de Euro pentru fiecare cetățean care își dorește să cumpere un vehicul electric. Conform jurnaliștilor nemți, actul normativ a fost înaintat și altor instituții publice, care trebuie să își dea acordul pentru continuarea programului. Propunerea este ca finanțarea să aibă loc până pe 31 decembrie 2020.

Deși sprijinul financiar acordat de Guvern și de constructorii autohtoni este generos, rezultatele proiectului sunt departe de estimările inițiale. Anul trecut, spre exemplu, mașinile electrice au reprezentat doar 1% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi în Germania.

 

Citește și:

Dacă îți vinzi mașina, autoritățile îți vor înapoia o parte din banii plătiți pe rovinietă

Restituirea taxelor auto – Ministrul Finanțelor anunță un nou termen

Pericolele utilizării telefonului la volan explicate de Adrian Grigore

Călătorie virtuală în timp – Cum arăta o plimbare cu mașina prin București în 1993

Autostrada Soarelui arată ca după bombardament! „Dacă era motociclist, își pierdea viața

Depășire extrem de periculoasă, filmată cu camera de bord – „Alooo, poliţia, unde sunteţi?

Căruță scăpată de sub control, în Bacău! Caii galopează pe cont propriu, pe șosea

 

Prin comparație, statul român a alocat programului Rabla Plus un buget total de 93 milioane de lei (aproximativ 19 milioane de Euro). Cetățenii pot primi subvenții de 45.000 de lei (9.463 Euro) pentru achiziționarea unui vehicul pur electric sau 20.000 de lei (4.205 Euro) pentru cumpărarea unuia hibrid, cu sursă de alimentare externă, cu emisii maxime de 50 g CO2/km. În ambele situații, subvenția nu trebuie să depășească 50% din prețul de comercializare a mașinii.

Revenind la nemți, președintele Asociației Industriei Auto din Germania, Bernhard Mattes, a anunțat recent că în următorii trei ani se vor face investiții de aproximativ 60 de miliarde de Euro în mașini electrice și autonome. De asemenea, acesta estimează că Germania va ajunge să producă aproximativ 100 de modele diferite de mașini electrice până în 2022.

 

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu