Polița RCA pe o lună ar putea dispărea anul acesta

Varianta încheierii unei polițe RCA pe o lună ar putea dispărea anul acesta din legislație. Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, susține că această practică a avut doar consecințe negative asupra pieței asigurărilor, că polița RCA pe o lună a fost „o eroare’.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu, a recunoscut de curând că introducerea polițelor RCA pe o lună a fost o greșeală din partea autorităților. Motivul? Nu toți cetățenii care optează pentru această variantă își reînnoiesc lunar asigurarea de răspundere civilă auto, astfel că mulți ajung să circule pe drumurile publice fără a avea RCA valabil.

O eroare cred că a fost faptul că am introdus poliţele de o lună. Uneori e tentant să faci o poliţă pe o lună – plăteşti ceva mai puţin pentru luna aia, dar reînnoirea poliţelor nu e automată şi în felul acesta scade gradul de acoperire cu RCA‘, a spus Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.

Președintele Consiliului Concurenței menționează că deja a înaintat propunerea de modificare a legislației către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Practica încheierii unui contract RCA pe o lună a condus, susține Chirițoiu, la scăderea gradului de acoperire RCA și la creșterea tarifelor. Explicația constă în faptul că tot mai puțini cetățeni plătesc polița, deci costul total al reparațiilor se împarte la mai puțini indivizi, iar fiecăruia îi este atribuită o sumă mai mare.

Polița RCA pe o lună – Ce spune legea în vigoare

 

Citește și:

Programul Rabla 2019 a început oficial. Care sunt condițiile?

Martorii de bord – Peste 50 de semne explicate

Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Poți fi arestat pentru că ai condus beat, chiar dacă nu pornești motorul

Gabi Tamaș, prins conducând cu 205 km/h, băut și fără permis valabil

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

 

În momentul de față, contractul RCA se poate încheia „pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 12 luni, multiplu de o lună, în funcţie de opţiunea asiguratului’, conform prevederilor Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Recent, Consiliul Concurenței a propus și alte schimbări în ceea ce privește polița RCA. Mai precis, a recomandat introducerea unor noi parametri ce trebuie evaluați la emiterea asigurării de răspundere civilă auto. În afară de criteriile urmărite în momentul de față, precum capacitatea cilindrică a autoturismului sau clasa bonus-malus, CC recomandă ca prețul poliței să mai țină cont de mediul în care locuiește posesorul (urban/rural) și de numărul de persoane care conduc mașina respectivă.

 

Polița RCA pe o lună – Răspunsul ASF

 

Cristian Roșu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a oferit un răspuns public solicitărilor domnului Chiriţoiu. Roșu a declarat luni, 1 aprilie, că instituția sa nu lucrează în momentul de față la nicio modificare legislativă. Printre altele, acesta a anunțat că polița RCA pe o lună nu va fi eliminată.

Piața RCA este o piață în consolidare, care necesită unele ajustări, dar nu de sistem. Nu se are în vedere trecerea asigurării pe persoană, ci va rămâne pe mașină. Nu se are în vedere nici zonarea teritoriului după riscuri, deoarece mașinile circulă prin toate zonele de risc. Nu se preconizează eliminarea polițelor pe o lună.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu este concentrată doar pe analiza tarifelor de referință, ci pe toată problematica pieței asigurărilor, pornind de la stabilitatea pieței (indicatorii de solvabilitate SCR și lichiditate MCR) și continuând cu conduita asiguratorilor și a intermediarilor în asigurări’, a declarat Cristian Roșu, citat de Agerpres.

 

Sursa: avocatnet.ro / Sursa foto: 123RF.com

    Cristian says:

    Nu se desfiinteaza nicio politia RCA de o luna. A aberat Chiritoiu dupa ideile lui, a venit ASF si a precizat ca nu se desfiinteaza nimic. Ca toata lumea face polita doar pe o luna (aia de concedii sau cand face ITP-ul) ca doar n-o plati pe tot anul.

Adaugă un comentariu