Acesta este tramvaiul autonom, poate cel mai sigur mijloc de transport în comun

Tramvaiul autonom se anunță a fi viitorul transportului în comun. Rusia este hotărâtă să lanseze unul pe șinele Moscovei până în 2022, iar clipul de prezentare a vehiculului ne face de-a dreptul invidioși.

Dezvoltat de constructorul auto PC Transport Systems și dezvoltatorul de software Cognitive Technologies, tramvaiul autonom rusesc este dotat cu 20 de camere video, montate de jur împrejurul caroseriei, 10 dispozitive radar, senzori GPS și – bineînțeles – un sistem de Inteligență Artificială care folosește toate aceste instrumente pentru a ghida vehiculul în condiții de siguranță.

Tramvaiul autonom al Moscovei nu va marca o premieră mondială pentru transportul în comun. Primul de acest tip a fost lansat încă din septembrie 2018, în orașul Potsdam (Germania).

Din cauza (sau mulțumită) manevrabilității reduse specifice acestui mijloc de transport, tehnologia autonomă este semnificativ mai simplu de implementat pe acesta decât pe autoturisme personale, spre exemplu. Câtă vreme senzorii funcționează corect, iar software-ul recunoaște culoarea semaforului, nu ar trebui să existe incidente.

 

Citește și:

Sicrie pe roți: mii de mașini din România prezintă pericol iminent de accidente

Nu mai plătim taxă de pod când mergem la mare

Românii cumpără pe încredere mașini second hand: doar 15% le verifică în service

Cât costă la noi cea mai puternică Dacie din istorie!

Noi taxe pentru șoferii care conduc în București

Camerele CNAIR, folosite în regim de radar? Răspunsul oficial al instituției

 

După cum este demonstrat în clipul de mai jos, tramvaiul autonom identifică orice obstacol din calea lui și se asigură permanent că păstrează o distanță sigură față de acesta. Concret, în filmare, obstacolul este chiar un om care merge pe șine.

Înainte de a fi dat în folosință oficial, vehiculul va trece prin numeroase probe care să demonstreze că este demn de încredere. Testele se vor efectua în oraș, pe traseele actualelor tramvaie, sub supravegherea permanentă a unui vatman. Acesta va putea prelua controlul în orice moment, dacă sistemul autonom întâmpină vreo dificultate.

 

Sursa foto: capturi ecran YouTube/Carscoops

Adaugă un comentariu