BMW X6 M50d – Aproape inutil, dar atât de molipsitor!

Acum 8 ani, nimeni nu intuia că există loc pe lume pentru un SUV cu siluetă de coupé, care chiar să se conducă precum o mașină sport. Între timp, BMW X6 a ajuns la cea de-a doua generație.

Înainte de revoluția care a început în ultimii ani și care a zdruncinat din temelii clasificarea tradițională a mașinilor în segmente, puțini constructori îndrăzneau să rupă rețetele deja consacrate. Marile schimbări aveau loc cel mult o singură dată într-un deceniu, iar conceptele șocante care încrucișau mai multe clase nu părăseau standurile saloanelor auto. Drept urmare, când BMW a venit în 2007, la Frankfurt, cu Concept X6, puțini au crezut că acesta va evolua imediat într-un model de serie.

BMW X6 M50d 22

Șapte ani mai târziu și după mai bine de 260.000 de unități vândute în întreaga lume – o cerere consistentă venind de pe piețe precum cele din Europa de Est, inclusiv Rusia sau de pe piața sud-americană –   BMW a prezentat cea de-a doua generație a lui X6, bazată pe platforma tehnologică a noului X5, lansat la sfârșitul lui 2013. Deși moștenește o parte dintre motorizările predecesorului său, acestea au fost îmbunătățite și îmbrăcate într-o mașină complet nouă, atât la exterior, cât și pe dinăuntru. Noul model este mai mare, mai spațios și mai bine dotat – lista de echipamente opționale fiind kilometrică – dar nu depășește masa proprie a predecesorului său. În funcție de suma pe care clientul este dispus să o investească în dotări, noul X6 se poate transforma într-o mașină parțial autonomă, fiind capabil să se parcheze singur sau chiar să ruleze autonom în ambuteiajele de pe autostrăzi, la viteze mai mici de 30 km/h. Spațiul interior a fost extins, în special în spate, unde linia joasă a plafonului nu mai obstrucționează dramatic locul pentru cap. În plus, standard este oferită o banchetă clasică, cu trei locuri – însă poate fi configurată și o soluție pentru doi pasageri.

BMW X6 M50d 14

Dincolo de linia mai coborâtă a plafonului, habitaclul noului BMW X6 este similar cu cel al fratelui său mai practic, X5. Din perspectiva celui de la volan, planșa de bord și panourile portierelor sunt identice, singura diferență vizibilă fiind la baza consolei centrale, unde tunelul median este mărginit de flancuri mai înalte, îmbrăcate în piele. În funcție de preferințe, interiorul poate fi garnisit cu multă piele și Alcantara – chiar și plafonul sau planșa de bord putând fi îmbrăcate în aceste materiale – plus alte inserții metalice sau din material lemnos. Finisajele sunt fără cusur, iar plasticele lăsate la vedere arată și se simt impecabil. Organizarea consolei centrale păstrează ergonomia specifică modelelor bavareze, cu comenzi clare, iar familiarul iDrive impresionează prin organizarea intuitivă și prin răspunsul la comenzi.

BMW X6 M50d 31

Gama de motorizări cuprinde în prezent trei propulsoare, urmând ca anul viitor să fie introduse încă două unități, pentru un total de cinci. Modelul testat de noi este cel mai puternic diesel din gamă, care încă impresionează prin complexitatea tehnologică: trei turbosuflante secvențiale pun presiune pe un șase-în-linie de 3,0 litri, ajutându-l să dezvolte 381 CP și 740 Nm! Această configurație inedită face ca acest propulsor să respire adânc pe o plajă largă de turație, având resurse până la 5.500 rpm – în timp ce majoritatea motoarelor diesel își pierd suflul abrupt dincolo de 4.500 rpm. Și sunetul celor șase cilindri este neobișnuit pentru un consumator de motorină, acesta răspândind un murmur grav în habitaclu, care se transformă într-un mârâit de V8 atunci când este selectat modul Sport de la comutatorul Driving Experience Control. Chiar dacă este o amplificare artificială, prin aportul sistemului audio, experiența finală este cât se poate de reală: mașina asta te poate face să tremuri.

BMW X6 M50d 11

 

Deși cele 2,2 tone sugerează o inerție pe măsură, X6 M50d este ca o balerină în corp de boxer. Anvelopele de 275 mm și, respectiv, 315 mm care încalță jantele opționale de 20 de inchi refuză cu îndârjire să rupă aderența, iar stabilitatea pe viraje este de-a dreptul halucinantă. Trenul de rulare adaptiv cu bare stabilizatoare active (opțiune de 3.473 de euro) elimină complet ruliul în modul Sport, iar direcția sport variabilă completează caracterul perfect previzibil la limită.

Cu 381 CP transmiși la toate cele patru roți, 0-100 km/h se întâmplă în 5,2 secunde, iar în primii metri ai plecării pur și simplu nu poți desprinde capul de pe tetiere. Și totuși, oricât de impresionantă ar fi această versiune, nu putem evita întrebarea: care este rostul unui X6 pe această lume? Ei bine, niciunul, dar asta nu contează în ochii altor sute de mii de clienți care îl vor cumpăra. Și îi înțelegem perfect, pentru că și noi ne-am molipsit.

BMW X6 M50d 26

 

Verdict:

Poate părea greu de crezut, dar noul BMW X6 este o mașină de care te molipsești imediat. Da, silueta de SUV-coupé încă pare o blasfemie, practicitatea este inferioară unei Seria 5 Touring, dar se conduce incredibil de bine, iar versiunea M50d te poate face să rânjești involuntar.

 

Adaugă un comentariu